Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


PRAKTIKAGYŰJTŐ

2009.03.11

Kedves sütni-főzni szerető lányok, fiúk,
anyukák, apukák, nagymamák és nagypapák!

 

Nagyon hálás lennék minden olvasóm és a magam nevében is, ha ezen az oldalon megosztanátok velem az általatok ismert sütési-főzési-háztartási praktikáitokat, ötleteiteket.
Könnyítsük meg egymás életét kincset érő fortélyokkal!
Köszönöm szépen!

Szamóca 

Ide írd a kincset érő praktikákat!

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

MELYIK TOJÁS FRISS?

(mocsi, 2009.03.13 13:06)

Ha egy edényt teleengedsz vízzel, és abba rakod a tojásokat, a záptojások feljönnek a víz tetejére, a többi pedig lesüllyed.
Elkerülendő a bajt én mindig 1 bögrébe töröm fel először a tojást úgy öntöm abba az edénybe amiben dolgozom vele. Így ha véletlenül rossz akkor nem rontja el az egész kaját és csak azt az egyet kell kidobjam.

KOVÁSZ KÉSZÍTÉSE HÁZILAG

(hegedor, 2009.03.13 12:50)

Az élesztőmentes kovász elkészítésekor 10 dkg rozsliszthez 1 evőkanálnyi (folyós) mézet, 1/2 teáskanálnyi őrölt köményt, 1/2 teáskanálnyi őrölt koriandert, 1/2 teáskanálnyi őrölt édesköményt, 2,5 dl langyos vizet, valamint még egy kis rozslisztet veszünk (ez utóbbit a "megszóráshoz" fogjuk felhasználni).
A rozslisztet elkeverjük a fűszerekkel, majd a víz és a méz hozzáadásával az egészet sima masszává dolgozzuk. A pépet beletöltjük egy nagy uborkásüvegbe, és letakarjuk egy tiszta ruhával. A következő 72 órában naponta egyszer megkeverjük, s a tetejét beszórjuk liszttel. Ahogy a kovász érik, a térfogata megtöbbszöröződik, és jellegzetes savanykás illatot áraszt. Ha az érés befejeződött, az üveget lezárhatjuk egy csavaros tetővel, így a kovászt hűtőszekrényben is tárolhatjuk.
Ha belátható időn belül nem használjuk fel, akkor megpróbálhatjuk kíméletesen (nem túl forró helyen) megszárítani és porrá törni. Így eltarthatjuk és később - langyos víz hozzáadásával - újjáéleszthetjük.

Élesztővel pedig így készül a kovász:
Csomómentesre összekeverjük az élesztőt, a lisztet, a cukrot és 1 liter langyos vizet. Nagy befőttes üvegbe tesszük, lefedjük, és 2 napig meleg helyen (szobahőmérsékleten) pihentetjük, közben néha megkeverjük. Ez a mennyiség 8-10 kenyér sütéséhez elegendő. Hűtőszekrényben 10 napig is eltartható. Ha a felét elhasználtuk, tegyünk hozzá 25 dkg lisztet és fél liter vizet. Keverjük össze, érleljük 1 napig szobahőmérsékleten, majd ismét hűtőszekrényben tároljuk.

szárazkenyér felhasználása

(nyuszómuszó, 2009.03.13 12:33)

A száraz kenyeret sokféleképpen felhasználhatod.
Pl:
ha még nem nagyon száraz
pirítósnak, krémlevesbe pirított kenyérkockának, melegszendvicsnek, bundáskenyérnek
ha már nagyon száraz
darálj belőle zsemlemorzsát

Hús olvasztás

(nyuszómuszó, 2009.03.13 12:28)

Ha fagyasztott húst akarsz gyorsan felolvasztani, beteszed egy erős nejlonzacskóba a husit és egy forróvizes tábla teszed. Amikor kezd hülni a víz, akkor kicseréled forróra.

Tojásfőzési praktikák

(Kati mama, 2009.03.13 07:37)

A kemény tojást hideg vízben tegyük fel és forrástól számítva 8 percig főzzük, majd a forró vízből hideg vízbe rakjuk.

Főzés előtt a tojást a tompa végén tűvel szúrjuk meg, főzés közben így nem reped el.

Ha viszont már repedt a tojás, legjobb a vízbe kevés ecetet vagy sót tenni. A só, ill. az ecet megakadályozza, hogy a fehérje a repedésen kifollyon.

Ha a tojást főzés előtt szobahőmérsékleten tároltuk, a kemény tojást könnyebb megtisztítani.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5