Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


PRAKTIKAGYŰJTŐ

2009.03.11

Kedves sütni-főzni szerető lányok, fiúk,
anyukák, apukák, nagymamák és nagypapák!

 

Nagyon hálás lennék minden olvasóm és a magam nevében is, ha ezen az oldalon megosztanátok velem az általatok ismert sütési-főzési-háztartási praktikáitokat, ötleteiteket.
Könnyítsük meg egymás életét kincset érő fortélyokkal!
Köszönöm szépen!

Szamóca 

Ide írd a kincset érő praktikákat!

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

zöldségek, hús puhulását segítő praktikáról

(Hajni, 2016.08.24 08:42)

Ha nehezen puhul a hús, vagy a zöldségek (bab, borsó, cékla stb) tenni kell a vizébe egy kis szódabikarbónát, az majd segít puhára főzni.

Kalács

(D., 2014.11.10 04:44)

Valahol olvastam, hogy a jo kalacs titka, hogy az osszes hozzavalonak szobahomersekletunek kell lennie, es a lisztet mindig at kell szitalni.

Hagyma

(Macóka, 2009.11.22 18:27)

Ha a megtisztított vöröshagymát kb. 10 percre hideg vízbe teszed, aprításnál nem fogja csípni a szemedet.

Re: Hagyma

(Dorina, 2014.11.10 04:41)

Ha sok hagymat kell apritani, akkor pucolas utan csak nagyobb darabokra vagom, es zoldsegapritoval apritom. Amilyen keves idot van igy szabadon a hagyma a kezem kozt, nem igazan konnyezek.

Fánksütés

(Ica, 2009.11.16 17:58)

Nem sziv magába sok zsiradékot a fánk, ha 1 ek. rumot teszel az olajba.....

Re: Fánksütés

(tivald, 2011.10.07 16:40)

Igazad van a fánksütéshez a rum nagyon bevált! Igaz, hogy kicsit pihennem kellett utánna, de a nejem befejezte.
Nem rossz ötlet, a többi kajához is kipróbálom.

Re: Fánksütés

(Eminagyi, 2012.04.10 12:50)

Anyósomtól tanultam, hogy a fánk és palacsinta tésztába nem teszek cukrot, mert az szívja fel a zsírt. Úgyis édes lesz a rászórt cukortól, vagy tölteléktől.
Nálunk a palacsinta sütésnél mindenki kér 1-2 sajtosat is, amit a megfordítás után teszek rá, kis szeletként. A palacsintasütőben hajtogatom négyrét, úgy megy a tányérra.

Re: sajtos palacsinta

(kataLINA, 2014.06.04 17:12)

Ez nagyon jó ötlet, hogy még a palacsintasütőben ráolvasztani a sajtot.

virsli

(Niki, 2013.03.28 14:08)

nem tudom,írták-e már előttem,de ha a főtt virslit egy pohár hideg vízbe mártjátok szépen le lehet húzni a héját:)

Rántás kocka

(bezica, 2012.11.18 12:00)

Már hosszú évek óta utáltam rántást készíteni. Midig becsomósodott és ez nagyon bosszantott. Egy alkalommal túl sokat készítettem és kínomban egy jégkockatartóba tettem. Amikor később megtaláltam és felhasználtam, akkor láttam, hogy nem csomósodik és a sűrítés mértékében lehet adagolni.Egyszóval azóta a rántást előre elkészítem, jégkockatartóba teszem és ha kifagy, zacskózom. Az adagolását pedig ahhoz igazítom, hogy mennyire sűrűre szeretném az ételt.

citrom,- narancshéj, zöldfűszerek

(rewa, 2009.12.03 20:49)

A citrom és narancs különös sajátossága, hogy sosem egyszerre használjuk a belsejét.a kicsavart citrom héját vsgy a narancs lehámozott héját zacskóba téve a fagyasztóba teszem, amikor sütök csak kiveszem és úgy fagyottan reszelem, még könnyebb mint frissen.
A levélzöldségeket is a fagyasztóból használom.
Amikor van időm és olcsón lehet kapni veszek (nálam a kertben)zöldfűszereket (petrezselyem, kapor, korianderzöld, tárkony). Durvára vágom és folpackba akkora csomagokat készítek, amennyit egyszerre felhasználok, kis hurkák lesznek, ezeket fajtánlént zacskóba teszem amire alkoholos filccel ráírom, mi van benne. a zacskókat a fagyasztóba. Gelhasználásnál, amikor kiveszem jó erősen, ránehezedve meggurigatom őket, így egészen apróra törnek, és még fagyottan teszem, szórom az ételbe. Teljesen egyenértékű a frissel.

Re: citrom,- narancshéj, zöldfűszerek

(Eminagyi, 2012.04.10 13:29)

Csak azt a citrom/narancshéját szabad lereszelve felhasználni, amelyiknek a csomagolásán feltűntették, hogy vegyszer mentesen kezelték!

húsok

(mami, 2009.03.20 14:41)

- A nehezen puhuló húsra főzés közben öntsünk egy-két evőkanál finom ecetet. Hamarabb elkészül.

- Sütés közben ne szurkáljuk a húst, mert kifolyik belőle a nedvesség és kiszárad.

- Ha rántott (bundázott) húst készítünk, mindig itassuk le a nedvességet a hússzeletekről mielőtt panírozzuk őket, e nélkül ui. a forró zsiradékba merítve a panír le fog válni.

- Ha a pörkölthúsunk zsírosabb a szokásosnál, teljesen felesleges további zsiradékot tenni alá. Egyszerűen tegyük mellé a hagymát és 1-2 evőkanál vizet. A hagyma a húson található zsiradéktól is megpirul.

- A májat (bármilyen májat) felhasználás előtt áztassuk tejbe vagy vízbe, így főzés közben nem keményedik meg.

- A májat elkészítés közben ne, csak készen, a tányéron sózzuk!

- Könnyen lehúzható a szárazkolbász bőre, ha előtte vízbe mártjuk.

- Nem fog szétpukkadni sütés közben a kolbász, hurka, ha előtte hideg vízbe áztattuk.

- Mielőtt a húst párolni kezdenénk, pirítsuk meg hirtelen mindkét oldalát. Az így kicsapódó fehérje meggátolja, hogy a húslé kifolyjon a párolás során.

Re: húsok

(Eminagyi, 2012.04.10 12:10)

A húsok puhábbak lesznek, ha reszelt, vagy szárított/tört gyömbért szórunk rá. Én a sóval keverek minden fűszert és együtt teszem rá, sütés vagy főzés előtt. Ha pácolom, akkor a sót kihagyom, csak felhasználás előtt teszem rá.

Tojás főzése

(Ágotha, 2009.09.24 10:47)

Egy étteremben a pincértől hallottam, hogy a tojás főzővizébe sót kell tenni, akkor klasszul lejön majd pucolásnál a héja. ( nem szükséges hideg vízbe tenni főzés után) Kipróbáltuk és tényleg így van!

Re: Tojás főzése

(Mucó, 2011.04.04 12:56)

A paprika TV-ben most hallottam, hogy a tojásfőzés kb. 6. percében kanállal meg kell ütögetni, törni a tojásokat, így egyben lejön a héja a főzés után! (ami nekem eddig nem mindíg sikerült, hiába volt a sós víz meg a hidegvizes hűtés)

Re: Re: Tojás főzése

(Mara, 2011.09.23 08:33)

a kemény tojást forrástól kezdve kb.5 percig főzöm,utána leöntöm a forró vizet,leöntöm hideggel,a tojásokat megrepesztgetem és várnak sorsukra míg apucolásra nem kerül sor.Lényege,hogy a repedéseken keresztül a hide víz a héjja alá kerüljön.Nekem 100%-san bevált

zsir foltos ruhak

(Ibolya, 2011.04.17 10:16)

Meg az evek ota belemosott,belevasalt zsirfoltot is eltünteti a baba puder,csak szord be jol a kivant felületet,maradjon rajta egy napot,kefeld le,majd mosd ki.

praktikák

(Katinka48, 2011.03.14 21:12)

A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget turmixolom. Így mindenki megeszi, finom, egészséges és gluténmentes!

A szárított zeller- és petrezselyem levelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és illata.

A túrógombócot hideg vízbe mártott fagylaltos kanállal szaggatom a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós. A túróhoz dara helyett lisztet teszek.

Ha a rántásba sót teszel, mielőtt hideg vízzel felengeded, nem lesz csomós.

Panírozáshoz réteslisztet használok.

hagyma

(Angelo7, 2011.03.04 08:10)

sziasztok!

a hagymát nagyon egyszerűen lehet szeletelni könnyezés nélkül!
néhány percre egy tál vízbe kell rakni!
Én évente több disznóvágást végigcsinálok (ahol ugye a hurkába rendesen kell resztelt hagyma) és könnyedén felszelek 10 kg-ot is ezzel a módszerrel!


1 | 2 | 3 | 4 | 5

Következő »