10 PERCES MÁKOS ÁLOM
Hozzávalók (8 személyre, de négy személynek sem lesz sok!):
15 dkg darált mák, 2 dl tej, 10 dkg cukor, 2 evőkanál liszt, 3 tojás, csipetnyi őrölt fahéj, 2 evőkanál rum, fél citrom reszelt héja (kihagyható), 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 evőkanálnyi vaj a formák kikenéséhez.
Elkészítés:
A darált mákot összekeverjük a liszttel, cukorral, fahéjjal. A tejet felmelegítjük. Mikor forrni kezd, belekeverjük a cukros mákot, és kb. két percig állandóan kevergetve főzzük.
Ezután levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojások sárgáját, a citromhéjat és a rumot.
A tojások fehérjéből a vaníliás cukorral kemény habot verünk. A tojáshabot beleforgatjuk a mákos krémbe.
Nyolc teáscsészét vagy kis szufléformát (kb. másfél deci űrtartalmút) kivajazunk. Kétharmad részig töltjük őket a mákos keverékkel, és egyenként 2 percre legmagasabb fokozatra mikrohullámú sütőbe tesszük.
A kész desszertet tálalhatjuk a formában kistányérra téve vagy a formából tányérra borítva.
Tipp:
A mákos álom sütit tálald villámgyors meggyöntettel.
A meggyöntet készítése:
Egy nagy (kb. 7 dl-es) üveg magozott meggybefőttet levével együtt egy fazékba öntünk. Belekeverünk 2 evőkanál étkezési keményítőt és egy csipetnyi őrölt fahéjat, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik.
Ha nagyon sietsz, a felvert tojásfehérje helyett készítheted a sütit sütőporral is. Ebben az esetben a tojásokat egészben keverd a masszába, és a tojások után keverj a masszába egy kiskanál sütőport is.