ÁFONYÁS CSOKIS KEKSZ
Hozzávalók (kb. 80 db 6-7 cm átmérőjű kekszhez):
25 dkg puha vaj, 25 dkg sötét barnacukor, 4 evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor, fél kiskanál őrölt fahéj, 2 tojás, 40 dkg liszt + 1 kiskanál sütőpor (vagy 25 dkg liszt + 10 dkg zabpehely + 1 kiskanál sütőpor), 1 tábla csokoládé, 10 dkg aszalt áfonya*.
* Ha olvasni akarsz az áfonya számos jótékony hatásáról, kattint ide: ÁFONYA
Elkészítés:
A vajat összekeverjük a cukorral, belekeverjük (a következő sorrendben) a kakaóport, a fahéjat, a tojásokat és végül a kis darabokra vágott csokoládét és az áfonyát. A lisztet egybeszitáljuk a sütőporral (ha zabpelyhet is teszünk bele, akkor azt is belekeverjük). A sütőporos lisztet a vajas krémbe keverjük.
Az így kapott keverék felét hosszában egy sütőpapírra kanalazzuk úgy, hogy egy hosszú, kb. 4 cm átmérőjű hurkát tudjunk formálni belőle. A tészta másik feléből szintén egy ilyen hurkát formálunk egy darab sütőpapíron. A hurkákat jó szorosan a sütőpapírba tekerjük, aztán 15-20 percre mélyhűtőbe rakjuk.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Az egyik tésztahurkát kivesszük a mélyhűtőből, és kb. 6-7 milliméter vastag szeleteket vágunk belőle. A szeleteket egymástól 3-4 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és a forró sütőbe toljuk. A tészta másik felét akkor vesszük elő, mikor az első adag elfogyott, és azt is összevágjuk, tepsibe rakjuk.
A sütési idő mindössze 12-15 perc. Vigyázat, ez a süti nagyon könnyen megég.
Amikor a keksz megsült, 1-2 percig még lágy, ezért várjunk néhány percet, mielőtt süteményes tálra szedjük.