bubble and squeak
A krumplis lepény angol neve bubble and squeak - (Bubble and squeak - vagyis bugyogás és sípolás - állítólag ilyen hangot ad ki a kaja, miközben fő ) nevét az elkészítése miatt kapta, ugyanis először főzni kell, majd sütni. Eredetileg az étel a vasárnapi ebéd maradék zöldségeiből és hideg húsból készült, amit elsősorban reggeliként fogyasztottak. Manapság a hús elmarad és el lehet készíteni nyers alapanyagokból is..
Hozzávalók
- 50 dkg krumpli
- 3-5 dkg vaj (vagy margarin)
- 25 dkg fejes káposzta
- 1 vöröshagyma, aprítva
- Olaj, só, bors
Elkészítés
- A krumplit megfőzzük, majd meghámozzuk. A káposztát vékony csíkokra vágjuk és kb 10 percig forró vízben megfőzzük, vagy víz felett megpároljuk.
- A krumplit összetörjük egy villával vagy krumlitörővel, belekeverjük a vajat, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a lecsurgatott káposztacsíkokat. Elkeverjük.
- Egy serpenyőben kevés olajban üvegesre sütjük a hagymát, hozzáadjuk a káposztás krumplit, elkeverjük, majd egy lapos fakanállal lepénnyé nyomjuk. 2-3 percig barnára sütjük, megfordítjuk, és a másik oldalon is barnára sütjük.
- Melegen tálaljuk.
Verzió 2 : úgy is elkészíthetjük, hogy gombócokat formálunk a káposztás krumpliból, és ezeket forró olajban mindkét oldalon kisütjük, közben kissé laposra nyomjuk (lásd jobb oldali kép).