Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


CSIGA TORTA

2008.01.27

Hozzávalók:
A piskótához (egy 21 x 30 cm-es tepsihez):
 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál rétesliszt.
A krémhez:

2 kisdobozos tejszín (vagy egy doboz fél literes Hulala növényi tejszín), 1 csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor.
A torta tetejére: ízlés szerint friss vagy befőtt gyümölcs, 1 csomag színtelen tortazselépor, a tortazselé elkészítéséhez víz és cukor vagy befőttlé.
A díszítéshez: cukordrazsé, nagyon finom szemű porcukor, színes szörpök vagy pár csepp ételfesték. Egy papírból kivágott A4-es lap méretű csigasablon.

  

Kép

  

Elkészítés:
A piskótához tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt
21 x 30 cm-es tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. (Nagyon hamar megsül.)

A krém elkészítése:
A hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A megsült piskótát kihűtjük, a csigasablon mentén körbevágjuk és tortatálra tesszük. Megkenjük a krémmel és a csigaházat kirakjuk a gyümölcsökkel.

  

Kép


A tortazselét a tasakon szereplő leírás szerint elkészítjük, aztán bevonjuk vele a tortát. (Én szilikonecsettel kenem a gyümölcsökre a zselét.)
A zselé megdermedése után színes cukormázzal mintákat rajzolunk a tortára és cukordrazséval díszítjük.

 

(Cukormáz: a porcukorhoz pár csepp színes szörpöt vagy ételfestéket és nagyon kevés forró vizet adunk. Éppen csak annyit, hogy keverhető, de semmiképpen se folyós masszát kapjunk. Ezeket kanállal alaposan összekeverjük.)

 Csigabiga gyere ki! Ég a házad ideki!

 

Kép

 

 

Tipp:

A csiga testéhez és fejéhez a krémet egy pici szörppel rózsaszínre festheted.