PONTY BAKONYI MÁRTÁSSAL
PONTY BAKONYI MÁRTÁSSAL ÉS TARHONYÁVAL
Hozzávalók 4 személyre
a halhoz:
4 szelet ponty
liszt
tojás
zsemlemorzsa
só
olaj
a körethez:
25 dkg tarhonya ( http://www.molnarteszta.hu/tesztaink )
2 evőkanál olaj
2 kávéskanál só
a mártáshoz:
50 dkg gomba
1 kisebb vöröshagyma
2 evőkanál lecsó
1,5 dl tejföl
8-10 szál petrezselyemzöld
1 evőkanál liszt
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1/4 kávéskanál őrölt kömény
1/4 kávéskanál őrölt bors
1 evőkanál olaj
só
A halszeleteket megsózzuk, majd legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
A tarhonyát a felforrósított olajba szórjuk, és kevergetve addig sütjük, míg színesedni nem kezd. Felöntjük 1 liter forró vízzel, megsózzuk, majd lefedve a legkisebb lángon addig főzzük, amíg be nem issza a folyadékot. Ekkor levesszük a tűzről, és lefedve 15-20 percig állni hagyjuk.
A mártáshoz az olajban üvegesre sütjük az apró kockákra vágott hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt gombát. Megszórjuk pirospaprikával és köménnyel, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd, ha a gomba nem ereszt rögtön levet, felöntjük 1 dl vízzel, hogy a paprika meg ne égjen. Beletesszük a lecsót és a petrezselymet, és kb. 15 percig főzzük. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és 1 dl vízzel. A habarást a mártáshoz adjuk. Az újraforrástól számítva 7-8 perc múlva levesszük a tűzről.
A szokásos módon lisztbe, felvert tojásba, morzsába panírozott, majd olajban kisütött halat a tarhonyával és a mártással tálaljuk.