Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


PONTY BAKONYI MÁRTÁSSAL

2014.11.07

PONTY BAKONYI MÁRTÁSSAL ÉS TARHONYÁVAL

 

Hozzávalók 4 személyre

 

a halhoz:

4 szelet ponty

liszt

tojás

zsemlemorzsa

olaj

a körethez:

25 dkg tarhonya ( http://www.molnarteszta.hu/tesztaink )
2 evőkanál olaj

2 kávéskanál só

a mártáshoz:

50 dkg gomba

1 kisebb vöröshagyma

2 evőkanál lecsó

1,5 dl tejföl

8-10 szál petrezselyemzöld

1 evőkanál liszt

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1/4 kávéskanál őrölt kömény

1/4 kávéskanál őrölt bors

1 evőkanál olaj

 

A halszeleteket megsózzuk, majd legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

A tarhonyát a felforrósított olajba szórjuk, és kevergetve addig sütjük, míg színesedni nem kezd. Felöntjük 1 liter forró vízzel, megsózzuk, majd lefedve a legkisebb lángon addig főzzük, amíg be nem issza a folyadékot. Ekkor levesszük a tűzről, és lefedve 15-20 percig állni hagyjuk.

A mártáshoz az olajban üvegesre sütjük az apró kockákra vágott hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt gombát. Megszórjuk pirospaprikával és köménnyel, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd, ha a gomba nem ereszt rögtön levet, felöntjük 1 dl vízzel, hogy a paprika meg ne égjen. Beletesszük a lecsót és a petrezselymet, és kb. 15 percig főzzük. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és 1 dl vízzel. A habarást a mártáshoz adjuk. Az újraforrástól számítva 7-8 perc múlva levesszük a tűzről.
A szokásos módon lisztbe, felvert tojásba, morzsába panírozott, majd olajban kisütött halat a tarhonyával és a mártással tálaljuk.