RÁNTOTT LEVES
Hozzávalók:
2 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, 1 púpos mokkáskanál egész köménymag, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, só, kb. egy és fél liter víz.
Elkészítés:
Az olajon elkezdjük pirítani a köménymagot. Nem kell megijedni, ha pattogni kezd! Egy-két percig kevergetve sütjük, aztán beleszórjuk a lisztet, és állandóan kevergetve picit megbarnítjuk. Mikor már zsemleszínű a liszt, levesszük a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát (én szoktam mellé szórni egy-két csipet őrölt köménymagot is a köményes íz fokozására), aztán felöntjük másfél liter hideg vízzel. Jól elkeverjük.
Ezután én le szoktam szűrni a levest, mert nem szeretem, ha benne marad a köménymag, de ha téged nem zavarnak a köménymagok, a szűrést természetesen kihagyhatod.
A vízzel felöntött levest visszatesszük a tűzre, megsózzuk, és forrástól számított 5-6 percig főzzük.
Pirított zsemlekockával vagy buggyantott tojással tálaljuk.
BUGGYANTOTT TOJÁS
A buggyantott tojást ennél a levesnél magába a levesbe szoktam belefőzni.
Elkészítés:
Személyenként étvágytól függően 1-2 tojást számítunk.
Egy mély merőkanalat merítünk a forrásban levő levesbe úgy, hogy kicsi leves legyen a kanálban. Ebbe ütjük bele a tojásokat egyenként. Amikor beleütöttünk a kanálba egy tojást, egy percig tartjuk a kanalat a levesbe merítve úgy, hogy a kanál pereme a leves szintje fölött legyen. Ez alatt az idő alatt a tojás kicsit megköt. Ezután a tojást beleengedhetjük a levesbe pár percre főni.
A főzési idő attól függ, milyen keményre akarjuk a tojást főzni. Lágyabbnál 2-3 perc főzés után ki is emeljük a buggyantott tojást a tányérra. A tojásra merjük a forró levest, és azonnal tálaljuk.
Ha más ételhez készítek buggyantott tojást, a tojásokat ugyanezzel a merőkanalas módszerrel sós vízben főzöm meg.
Ez a merőkanalasdi azért jó, mert a tojás így egyben marad. Próbáld ki te is!