BÁLINT CSILIS PIZZÁJA
a csilihez: 1 doboz vörösbab konzerv, 1 doboz kukoricakonzerv, 2-3 db paradicsom, 1 nagyobb vagy 2 kisebb kaliforniai paprika, (szépen mutat, ha különböző színűek), 2 dl sűrű paradicsomlé, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 1 mokkáskanál cayenne bors, ízlés (és tűrőképesség) szerinti mennyiségű apróra vágott vagy szárított chilipaprika, 1 kiskanál morzsolt oregano, 1 kiskanál őrölt római kömény, csipetnyi őrölt fahéj, cukor, só, étolaj.
A pizza tetejére 10 dkg mozzarella vagy reszelt sajt.
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt a langyos tejben egy kanál liszttel és a cukorral elkeverjük. Megvárjuk, amíg jól felhabosodik. Utána beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk az olajat és a sót valamint annyi langyos vizet, hogy a tészta összeálljon, jól összegyúrjuk, aztán lefedve kb. egy órát kelesztjük. Amikor megkelt, egy jó nagy tepsibe vagy több kisebb, kerek pizzaformába nyújtjuk.
A csilihez a paradicsomok héját lehúzzuk, a magokat eltávolítjuk, és a paradicsom húsát kockákra vágjuk. A paprikát is kimagozzuk és kockákra vágjuk.
Az apró kockákra vágott vöröshagymát 1-2 evőkanál olajon üvegesre sütjük, beleszórjuk a csilit, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a többi fűszert, jól összekeverjük, aztán felöntjük a paradicsomlével, hozzáadjuk a paprika- és paradicsomkockákat, a babot és a kukoricát is, és az egészet fedő alatt még 10 percig főzzük.
A kinyújtott pizzatésztát megkenjük a csilivel, megszórjuk sajttal, és addig sütjük a sütőben, amíg a sajt jól rá nem olvad, és kicsit pirulni nem kezd.