Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


CALZONE

2011.12.21

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt, 1 kis doboz (kb. 1,5 dl) natúr joghurt, kb. 3 dl langyos víz, egy kocka (5 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 2 evőkanál étolaj (lehetőleg olivaolaj).

A mártáshoz: 1-1,5 dl sűrű paradicsomlé, fél-fél mokkáskanál friss vagy szárított oregánó, kakukkfű és bazsalikom, fél mokkáskanál só, egy kis gerezd fokhagyma finomra reszelve.

A  töltelékhez: mozzarella vagy más olvadós sajt, az ízlésünknek megfelelő töltelék, pl. sonka, gomba, kukorica, szalámi...

  

p1100253-dd.jpg

  

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt 2 dl langyos vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot és két evőkanál lisztet, majd az élesztőt langyos helyen felfuttatjuk (megvárjuk, hogy a tetején vastag, halványbarna hab képződjön).

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a joghurtot, a sót, az étolajat és a felfuttatott élesztőt.

Robotgép gyúrókarjával az egészből sima tésztát keverünk, ha kell, hozzáadunk még egy kis langyos vizet, és a tésztát jól  kidolgozzuk. (Nem muszáj túlzásba esni, elég 5 percig keverni a géppel. A tészta összegyúrását természetesen kenyérsütőgépben is végezhetjük.) Egy elég lágy tésztát kapunk. A tésztát egy órát letakarva kelesztjük.

A mártáshoz a paradicsomlét összefőzzük a fűszerekkel.

Amikor a tészta megkelt, meglisztezett gyúródeszkán nyolc egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokat egyenként körlappá nyújtjuk, majd a közepüket körben másfél centit kihagyva vékonyan megkenjük a paradicsommártással, tölteléket és sajtot halmozunk rá, aztán a körlapot félbehajtjuk, és a széleit alaposan összenyomkodjuk.

A pizzatáskákat ezután még 15-20 percig kelesztjük, majd 220 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Tipp:

A pizzák tetejét sütés előtt megkenhetjük kis tejjel vagy fölvert tojással és megszórhatjuk magvakkal vagy reszelt sajttal.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.