Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


PIZZA MARGARITA

2008.01.11

Az ötletért hálás köszönet Orbán Rózsikának. 

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt, 3 dl langyos tej, 1 dl langyos víz, két kocka (10 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só, 2 evőkanál étolaj (lehetőleg olivaolaj).

  

Kép

 

A mártáshoz: 2 dl sűrű paradicsomlé, fél-fél mokkáskanál friss vagy szárított oregánó, kakukkfű és bazsalikom (vagy helyettük olasz fűszerkeverék), fél mokkáskanál só, egy kis gerezd fokhagyma finomra reszelve, ízlés szerint pici cukor, ha nagyon savanyú a paradicsom.

25 dkg reszelt sajt, 1 tojás villával kissé fölverve, különböző magvak a díszítéshez.

 

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot és két evőkanál lisztet, majd az élesztőt langyos helyen felfuttatjuk (megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön).

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az étolajat, 1 dl langyos vizet és a felfuttatott élesztős tejet. Robotgép gyúrókarjával az egészből sima tésztát keverünk, és a tésztát jól  kidolgozzuk. (Nem muszáj túlzásba esni, elég 5 percig keverni a géppel.)

Egy nagyon lágy, ragadós tésztát kapunk. A tésztát egy órát letakarva kelesztjük.

Mikor megkelt, először két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.

  

Kép

 

Az egyik cipót ötfelé vágjuk, és öt pici cipót formázunk belőle.

A másik cipónak levágjuk a negyedét.

  

Kép

  

A levágott negyed részt és a megmaradt háromnegyed részt is 5-5 részre osztjuk, és kis golyókká gyúrjuk.

  

Kép

  

Az így kapott összesen 15 tésztagömböt liszttel vékonyan megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és 20-30 percig pihentetjük.

Közben megreszeljük a sajtot és elkészítjük a mártást (a paradicsomlét összefőzzük a fűszerekkel).

Ezután a legnagyobb tésztagömböket egyenként 20 centi átmérőjű körlappá nyújtjuk. Az első körlapot egy sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott) nagy tepsi közepébe fektetjük. Vékonyan megkenjük paradicsommártással, megszórjuk reszelt sajttal. (Ügyesen kell elosztani a mártást és a sajtot, hogy az egész pizzára jusson.) Erre ráterítjük a következő körlapot. Erre is mártás és sajt jön, majd megint tészta, megint töltelék, megint tészta, aztán töltelék, végül az ötödik tésztalap. Az ötödik tésztalapot úgy tegyük az előzőekre, hogy a szélét kicsit nyomkodjuk le oldalt.

Ezután az így létrejött korongot vágjuk be csillag alakban a szélétől egy centire nyolc részre:

 

Kép

  

A bevágásokat óvatosan hajtogassuk ki:

 

Kép Kép

 

Ezután a közepes nagyságú tésztagombócokat nyújtsuk ki egyenként akkor körpapokká, amekkora beleillik a pizzavirágunk közepébe (kb. 18 cm átmérőjű körökké). Ezeket a tésztalapokat a tepsiben levő virágunk üres közepébe helyezzük egyenként, és éppen úgy, mint az előbb az alsó négy lapot megkenjük pizzamártással és megszórjuk sajttal.

  

Kép

 

Az ötödik tésztalapot jól lenyomkodjuk a széleinél. Aztán a most elkészített korongot megint bevágjuk csillag alakban.

A szirmokat megint kihajtogatjuk:

 

Kép

Végül a legkisebb tésztagombócokat nyújtjuk akkorára, amekkora a virágunk üres közepe (kb. 16 cm átmérőjű kör).  Ezt az öt lapot beillesztjük a virág közepébe úgy, hogy az első négyet mártással megkenjük és sajttal megszórjuk. Az ötödik széleit lenyomkodjuk.

 

Kép

  

A virág közepét és szirmait bekenjük villával kissé felvert tojással, megszórjuk magvakkal.

 

Kép

  

A margaréta pizzát 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

  

Kép

  

Tipp:

A sajton kívül az egyes tésztarétegek közé szórhatsz morzsolt főtt kukoricát, apró darabokra vágott sonkát, húsos szalonnát, kolbászt, szalámit is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

njnn

(kjéj, 2011.07.01 13:59)

m,m,mjiklfthjpjt68i

tapasztalataim

(Évi, 2010.03.16 18:10)

Nagy örömömre én is elkészítettem ezt a pizzát. Gyakorlatilag 3 napig ettem, mert jó gazdagon megpakoltam. :) Evvel csak az volt a baj, hogy
1. nehéz volt kihajtogatni (nem is lett könyvbe illő)
2. jól át kellett sütni, hogy a belseje is finom legyen
3. kihíztam a ruháim egy részét
Nagyon köszönöm, rendkívül ötletes ez az oldal és még sokat fogok próbálkozni róla. Már túl vagyok a bögrés-mikrós-3perces sütin is. Mindenkinek ajánlani tudom!

Pizza margaréta

(Szamóca, 2010.02.25 15:07)

Kedves Éva!
Nagyon örülök, hogy sikered volt a pizzával. További vidám sütés-főzést!

A pizza margaritáról

(Éva, 2010.02.25 14:53)

Szia, nagyon tetszett, kipróbáltam, szuper lett, majd megsütöttem a keresztfiamnak is, és fél nap alatt elfogyott. Nagyon jó recept, hálás vagyok érte.
Éva, Szlovákiából

Pizza margaréta

(Szamóca, 2010.02.13 17:04)

Kedves Magdika, sok sikert az elkészítéséhez!

a pizzáról

(Magdika, 2010.02.13 16:57)

nagyon ötletes és én is meg fogom csinálni ,biztosan finom.Gratulálok.

Pizza margaréta

(Szamóca, 2009.09.22 17:44)

Szia Endre!
Szívből gratulálok a sikeredhez!

MyEni

(Endre, 2009.09.22 17:39)

Pizza Margarita

Elkészitettem a pizzák királyát és hatalmas sikert arattam vele. Külön értékelendő az alapos, aprólékos magyarázat és a képekkel "fűszerezett" leirás. Igy még a hozzám hasonló amatőr (vasárnapi)szakácsok is el tudják késziteni. KÖSZÖNÖM!!!

Ildikónak

(Szamóca, 2009.09.08 19:49)

Nagyon-nagyon örülök, hogy ekkora sikered volt a pizzával.
Köszönöm szépen a jókívánságokat! :)

Pizza Margarita

(Ildikó, 2009.09.08 19:21)

Nagyon-nagyon köszönöm a receptet, örülök, hogy rátaláltam. Én már megsütöttem, és valami csoda már az elkészítése is, a végeredményről nem is beszélve! Sikerült elkápráztatnom vele a családomat! Kívánok Neked és nekünk még sok-sok ilyen mennyei finomságot.

Válasz Nórának

(Szamóca, 2009.09.07 11:56)

Köszönöm!
Én is az ételfotókat szeretem a legjobban a szakácskönyvekben.:)

Vélemény a weblapodról.

(Nóra, 2009.09.07 10:49)

Jó ökle volt az eoldal fórumára feltenned a webcímed, ott találtalak meg. Már bele is raktam a honlapod címét a könyvjelzömbe. Vélemény még nem tudok mondani, még ámulok bámulok a jobbnál jobb képeken, tény és való egy kép ezer szóval felér.

Válasz Éva Néninek

(Szamóca, 2009.09.03 17:50)

Kedves Éva Néni!
Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Nem is kell hozzá sok türelem. A kész virág-pizza pedig kárpótol a fáradozásért.
Sok sikert az elkészítéséhez!

Éva néni

(Mucsiné Szedő Éva, 2009.09.03 17:25)

Csoda pizza
2009.o9.03.
Hát ez sodaszép. meg fogom próbálni, bár nem vagyok valami türelmes és talán elég türelem kell hozzá, de megpróbálom!
mindenesetre gratulálok és köszönöm, hogy megismerhettem.
Puszillak

Pizza

(Szamóca, 2009.08.29 21:05)

Köszönöm szépen a dicséretet. (erősen pirulós szmájli)

Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni ezt a pizzát.
Igazából az a "legbonyolultabb" része, hogy egy csomó vékony körlapot kell nyújtani.
Szerintem a képek alapján nem nehéz összeállítani.
És megéri, mert nagyon mutatós és nagyon finom.

Csoda pizza

(Roszkó, 2009.08.29 21:01)

Hát ez nagyon szép, különleges- gratulálok!
Lehet hogy megpróbálom egyszer, bár szerintem meghaladja a képességeimet.
Puszillak