Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


PIZZA VIRÁG

2011.08.08

 100_0619-dd.jpg

 

Hozzávalók (két 26 cm átmérőjű pizzához):

A tésztához: 50 dkg liszt, 1 kis doboz (kb. 1,5 dl) natúr joghurt, kb. 3 dl langyos víz, egy kocka (5 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 2 evőkanál étolaj (lehetőleg olivaolaj).

A mártáshoz: 1-1,5 dl sűrű paradicsomlé, fél-fél mokkáskanál friss vagy szárított oregánó, kakukkfű és bazsalikom, fél mokkáskanál só, egy kis gerezd fokhagyma finomra reszelve.

A feltéthez és töltelékhez: 24 apró mozzarellagolyó vagy kis sajtkocka, feltétnek az ízlésünknek megfelelő sajt és egyéb pizzafeltétek, pl. sonka, gomba, kukorica, szalámi...

  

100_0623-dd.jpg

  

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt 2 dl langyos vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot és két evőkanál lisztet, majd az élesztőt langyos helyen felfuttatjuk (megvárjuk, hogy a tetején vastag, halványbarna hab képződjön).

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a joghurtot, a sót, az étolajat és a felfuttatott élesztőt.

Robotgép gyúrókarjával az egészből sima tésztát keverünk, ha kell, hozzáadunk még egy kis langyos vizet, és a tésztát jól  kidolgozzuk. (Nem muszáj túlzásba esni, elég 5 percig keverni a géppel. A tészta összegyúrását természetesen kenyérsütőgépben is végezhetjük.) Egy elég lágy tésztát kapunk. A tésztát egy órát letakarva kelesztjük.

A mártáshoz a paradicsomlét összefőzzük a fűszerekkel.

Amikor a tészta megkelt, a pizzasütő tálakat vagy tepsiket kiolajozzuk vagy sütőpapírral kibéleljük.

A tésztát alaposan meglisztezett gyúródeszkán két egyenlő részre osztjuk. A felét félretesszük.

A gyúródeszkán maradt tésztát megint megfelezzük. Az egyik felét 24 egyenlő nagyságú darabkára vágjuk.

A másik felét körlappá nyújtjuk. A körlapot a pizzasütő tálba vagy tepsibe fektetjük.

A 24 kis tésztadarabkába egyenként becsomagoljuk a 24 mozzarellagolyócskát vagy kis sajtkockát úgy, hogy szilva alakú kis batyukat kapjunk. A kis tésztaszilvákat körben elrendezzük a körlappá nyújtott tészta szélén.

A pizzánk közepét vékonyan megkenjük a paradicsommártással. Ezen elrendezzük a sajtot és a többi feltétet ízlésünk szerint. A nyers pizzát ezután még 15-20 percig kelesztjük, majd 220 fokra előmlegített sütőben megsütjük.

A félretett másik darab tésztát ugyanígy megformázzuk, kelesztjük és sütjük. 

 

100_0638-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.