Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


PIZZÁS HAJTOVÁNY

2008.01.11

Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 2 evőkanál étolaj, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só, egy gerezd fokhagyma.
A töltelékhez: 10 dkg kemény, reszelhető sajt, 1 dl paradicsommártás (összefőzve negyed kis doboz hámozott konzerv paradicsom, cukor, só, olasz fűszerkeverék, (ha van) friss bazsalikom apróra vágva vagy 1 dl kész pizzamártás).
A díszítéshez: egy tojás villával kicsit felverve, szezámmag, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt...

  

Kép

  
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, apró lyukú reszelőn belereszeltjük a fokhagymát, aztán az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk egy óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát vékonyan megkenjük paradicsommártással és megszórjuk reszelt sajttal.
 
Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük.  

Majd az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk.

  

Kép

  

A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól minimum 2-3 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal vagy reszelt sajttal, és előmelegített 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 

Tipp:

A reszelt sajton kívül különböző pizzára való feltétekkel is megtöltheted a pizzás hajtoványt. Szórhatsz a paradicsommártással megkent tésztára a feltekerés előtt főtt csemegekukorica szemeket, apró kockákra vágott sonkát, kolbászt, szalámit...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.