SONKÁS-GOMBÁS PIZZA
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, fél kocka (2-3 dkg) élesztő, 3 dkg vaj (vagy két evőkanál olívaolaj), 2 dl tej, egy kiskanál cukor, két mokkáskanál só.
A feltéthez: pizzamártás, 20 dkg apróra vágott sonka, 20 dkg megpárolt gomba, sajt.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben egy kanál liszttel és a cukorral elkeverjük. Megvárjuk, amíg jól felhabosodik. Utána beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a puha vajat és a sót, valamint annyi langyos vizet, hogy a tészta összeálljon, jól összegyúrjuk, aztán lefedve minimum egy órát kelesztjük (legalább kétszeresére kell nőnie).
Amikor megkelt, a tésztát 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk. Tepsibe terítjük, megkenjük pizzamártással. A mártásra reszelt sajtot szórunk jó bőven. Erre jönnek a sonkakockák és a gombaszeletek. Ha van friss bazsalikom a háznál, szórjuk meg vele a pizza tetejét. Paradicsomkarikákkal díszíthetjük.
A pizzát ezután előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.