Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


VÉKONY TÉSZTÁJÚ PIZZA

2012.03.16

 p1130807-dd.jpg

  

Az itt bemutatott pizzatészta receptje Michael Roux Tésztavarázs című könyvéből származik.

Imádom a szép szakácskönyveket. Lapozgatom őket, nézegetem a képeket és várom az ihletet. A recepteket néha átfutom, de a legritkább esetben sütök-főzök könyvből.

Tésztavarázs receptjeit viszont érdemes nem csak elolvasni, de pontról pontra követni is.

A legőszintébben ajánlom ezt a könyvet a gyakorlott és a gyakorlatlan konyhatündéreknek, háziasszonyoknak egyaránt. A gyakorlottaknak azért, mert meg fognak lepődni, hogy milyen kellemes tud lenni a tésztagyúrás, amikor a tészta nem ragad, szakad, tapad, hanem simán, rugalmasan, bársonyosan alakul, gömbölyödik a tenyér alatt. A gyakorlatlanoknak azért, hogy megtapasztalják, a tésztakészítés nem boszorkányság, viszont kis odafigyeléssel boszorkányosan finom tésztaételeket varázsolhatunk az asztalunkra.

A Tésztavarázs végigkalauzolja az olvasót az édes és sós alaptészták (linzer-, leveles-, égetett-, pizza-, briós-, omlóstészták...) világán.  Minden fejezet egy alaptészta készítésének leírásával kezdődik, amit jónéhány klasszikus és modern recept követ. A recepteket gyönyörűséges, ínycsiklandozó fotók illusztrálják. A tésztakészítés elsajátítását fázisfotók segítik.

A Tésztavarázs egy olyan szakácskönyv, ami szerintem nem hiányozhat egyetlen olyan háztartásból sem, ahol a konyha nem csak dísz, hanem az ételkészítés színhelye.

  

p1130877-dd.jpg

  

Hozzávalók:

57 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 5 ml olívaolaj, 3 kávéskanál só, 4 kávéskanál cukor, 330 ml kézmeleg víz. Pizzamártás és ízlés szerinti pizzafeltét.


Elkészítés:

Ennek a pizzatésztának a készítéséhez legjobb késő este hozzáfogni, ha délre akarunk pizzát sütni. Ha estére, akkor reggel is elkezdhetjük.

Első lépésként (este) 45 dkg lisztet egy tálba szitálunk, a közepébe mélyedést nyomunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Fokozatosan hozzáadva a vizet, addig keverjük-gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz. (Nagyon lágy tésztát kapunk.) Ezután lefedjük, és szobahőmérsékleten 8-12 órát (másnap délelőttig) kelesztjük. 

A kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, tenyerünkkkel kinyomkodjuk belőle a levegőt, és vissza-visszahajtva a tésztát beledolgozzuk a sót, cukrot, olívaolajat, végül a maradék 12 dkg lisztet. Ezután addig gyúrjuk a tésztát, amíg sima, rugalmas nem lesz. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten újabb egy órát kelesztjük.

A második kelesztés után a tésztát négy egyenlő részre osztjuk, egyenként 2-3 mm vékony koronggá nyújtjuk, megkenjük pizzamártással, ízlés szerinti feltéttel rakjuk meg, és 250 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

 

Ha tetszik a recept, ajánld Michael Roux Tésztavarázs című könyvét az ARANYKÖNYV játékban, ahol az ajánlásoddal nyerhetsz is!

  

p1130835-dd.jpg

 p1130780-ee.jpg

p1140297-ee.jpg

p1140272-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.