Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


CSALAMÁDÉ

2008.01.27


Hozzávalók:
Az ízlésünknek megfelelő arányban fejeskáposzta, vöröshagyma, uborka, zöldparadicsom meg ki mit szeret (nálunk mindig kerül bele néhány piros és zöld színű vastag húsú paprika és néhány sárgarépa azért, hogy mutatós, tarka legyen).
Öt kiló zöldséghez: 

10 dkg só, 30 dkg cukor, 4 dl 10%-os ecet, 1 kiskanál borkén, 1 kiskáskanál szalicil vagy nátrium-benzoát.
Ezen kívül ízlés szerinti fűszereket (egész bors, babérlevél, kömény, mustármag...) kb. másfél-két deci vízbe szórok, és jól összefőzöm, aztán állni hagyom.

 

 

Kép

 

 

Elkészítés: A hozzávalókat vékonyra legyaluljuk, összekeverjük a sóval, cukorral, ecettel, borkénnel és szalicillel. A fűszeres vizet egy szűrőn rászűrjük (így nem lesznek a savanyúságban mindenféle magok, de a fűszeríz benne lesz).  Az egészet jól összekeverjük. Ezután egy napig állni hagyjuk, közben többször  újra megkeverjük. Végül üvegekbe zárjuk.

Nagyon finom és elronthatatlan. Színes, ropogós és nincs vele annyira sok macera.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Üvegbe rakás

(Szamóca, 2009.09.15 07:06)

Igen, az én anyukám is azt tanácsolta, amit a tiéd: nem szabad nagyon lenyomkodni, mert akkor állítólag fölforr.
Én úgy a kettő között szoktam: nem nyomkodom le egyáltalán, de azért nem pár szál káposztát teszek egy üvegbe.

az üvegbe rakás helyes módja

(Kati, 2009.09.14 23:41)

Szia!
Ez isteni finom! Ha az üvegekbe rakom lazán kell bele tenni, vagy jól le kell nyomkodni?Ezt azért kérdem mert én lenyomkodtam és anyukám rám ijesztett,hogy így tönkre fog menni.Te mit javasolsz?

Eltarthatóság

(Szamóca, 2009.09.14 17:10)

Évekig eláll.
Maximum annyit változik, hogy ha tényleg évekig hagyod állni, kicsit kifakul a színe.

eltarthatóság

(Helga, 2009.09.14 15:29)

Szia Szamóca!
Szeretném megtudni,hogy meddig áll el ez a savanyúság?

csalamádé

(Marika, 2009.09.05 15:05)

Nagyon örülök ,hogy meg találtam ezt a receptet.Ez nagyon jó recept jövő héten rakok el mert mindenki szereti.

Borkén

(Szamóca, 2009.06.05 14:06)

Kedves Mihály!
A borkén leginkább azért jó a savanyúságokba, hogy megőrizzék a színüket és ropogósságukat a zöldségek. Akkor sem lesz semmi baja a csalamádénak, ha kihagyod belőle a borként, mert az ecet és a tartósítószer miatt úgysem romlik meg, csak esetleg kifakul, ha sokáig áll a kamrapolcon.

Borkén?

(Mihály, 2009.06.05 13:52)

Szia. Nagyon szeretném ezt a salátát elkészíteni hiszen mivel Erdélyből származom kicsit az otthont felidézné és persze finom is.
Én itt élek németorsszágban és nem lehet kapni (vagy nem tudok róla) borként. Kérdésem lenne hogy mit használhatok? Üdv.