Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HAGYMALEKVÁR

2008.01.21

Hozzávalók:

50 dkg hagyma (jó hozzá a vöröshagyma is, a lilahagyma is), 15 dkg (barna)cukor, 3 dl (vörös)bor, 1 evőkanál étolaj, fél citrom leve, 2 dl víz, só, őrölt bors.

 

p1200173-dd.jpg

  

Elkészítés:

A cukrot az olajon karamellizáljuk (állandóan kevergetve feloldjuk az olajon a cukrot, és kicsit pirítjuk, de véletlenül se égessük meg), majd hozzáadjuk az összevágott hagymát, átforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük, majd vörösborral és kevés vízzel felöntve először nagy lángon, hogy az alkohol elpárologjon, majd lassú tűzön, kezdetben fedő alatt, majd a fedőt levéve, gyakran megkevergetve sűrűre főzzük. A főzés vége előtt tíz perccel adjuk hozzá a citromlevet.

Ízlés kérdése, hogy mennyire főzöd puhára és egyneműre vagy hagyod darabosabbra és haraphatóbbra a hagymadarabokat. Nálunk a kicsit harapható hagymadarabos változat vált be, de főzheted teljesen pépesre is. Ha az utóbbit választod, előfordulhat, hogy az elpárolgó folyadékot a főzés során néha pótolnod kell, ilyenkor apránként önts még egy kis vizet a készülő hagymalekvárhoz.

Az elkészült hagymalakvárt hűtőgépben tároljuk, de sterilizált üvegben, légmentesen lezárva, szárazdunsztban kihűtve a hagyományos lekvárokhoz hasonlóan hűtés nélkül is eláll. Sült húsok mellé kiváló.

 

Tipp:

Ízesítésképpen adhatsz a lekvárhoz egy-két kiskanálnyi balzsamecetet vagy (vörösbor)ecetet is.

 

p1200159-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.