Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SALÁTAÖNTETEK

2008.01.09

DIÉTÁS MAJONÉZ

Hozzávalók:
1 dl natúr joghurt, 1 főtt tojássárgája, só, bors, mustár, citromlé, édesítőszer.


Elkészítés:
A joghurtot teljesen sima krémmé keverjük a tojássárgájával. Csipetnyi sóval, borssal, mustárral, pár csepp citromlével és édesítőszerrel ízesítjük. (Kb. 125 kcal)

 

EZERSZIGET ÖNTET

Hozzávalók:

1,5 dl majonéz, 2 főtt tojás sárgája (a fehérjéket máshoz használjuk fel vagy belekeverjük a salátába), só, őrölt bors bors, 1 vöröshagyma, fél piros húsú paprika, 3 kis csemege uborka,  1 evőkanál ketchup, 3 evőkanál tejszín.

Elkészítés:

A hagymát, paprikát és a csemege uborkákat apró kockára vágjuk, hozzáadjuk a majonézt és a ketchupot. A tojássárgákat összetörve a tejszínnel együtt a mártásalaphoz adjuk, ezután én merülőmixerrel pépesíteni szoktam, hogy nagyjából sima legyen, de aki szereti darabosan, az csak keverje össze. Végül sóval, borssal ízesítjük.

 

HAMIS MAJONÉZ

Hozzávalók:
3 db főtt tojássárgája, 1 nagy dobozos tejföl, 1-2 teáskanál mustár (a mustár erősségétől függően), só, őrölt bors, esetleg 1-2 mogyoróhagyma nagyon apróra vágva.

Elkészítés:
A főtt tojássárgákat összetörjük, és teljesen simára keverjük 4-5 evőkanál tejföllel és a mustárral. Hozzáadjuk a többi tejfölt, a fűszereket és a hagymát. Az egészet jól összekeverjük.

 

MAJONÉZ

Hozzávalók:
1 tojás sárgája, negyed citrom leve, 1 csipet só, csipetnyi őrölt (fehér) bors, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál cukor (vagy édesítőszer), 2,5 dl étolaj.


Elkészítés:
A hozzávalókat - az olaj kivételével - összekeverjük, majd lassan csurgatva 2,5 dl olajat adunk hozzá robot géppel magas fordulaton keverve.
Ha elkészült, puha vajszerűnek kell lennie.
Ha hígra sikeredett, akkor még olajat bele, szintén nagyon lassan adagolva.

 

MAJONÉZ

Hozzávalók:

2 tojás sárgája, 2 dl étolaj, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanál porcukor, negyed kiskanál só, csipetnyi őrölt fehérbors, 1 kiskanál citromlé.

Elkészítés:

A tojások sárgáját egy mély tálba ütjük. Hozzáadjuk a mustárt, cukrot, sót és borsot és jól elkeverjük.
Egy bögrébe beleöntünk 2 dl étolajat.

Ezután lassan folyatni kezdjük a bögréből az olajat a tojáshoz és közben a másik kezünkkel állandóan keverjük a tojást. Néha megállunk az olajöntéssel, és 10-20 másodpercig öntés nélkül csak keverünk.

Amikor a tojás felvette az összes olajat, hozzáadjuk a citromlevet.

Megkóstoljuk a majonézt. Ha kell, utánaízesítjük kis sóval, borssal, cukorral.

 

OLIVÁS-CITROMOS ÖNTET

Hozzávalók:

3 kanál olivaolaj, 1 kanál szűrt citromlé, csipetnyi őrölt színesbors.

Elkészítés:

A citromlevet és az ízesítőket összekeverjük, majd az olajat lassan csurgatva keverjük hozzá.

 

ROKFORTOS ÖNTET

Hozzávalók:

15 dkg rokfort, 1 dl tejszín, 3 evőkanál fehérbor, fél evőkanál ecet, frissen őrölt bors.

Elkészítés:

A sajtot villával összegtörjük. Hozzáadjuk a tejszínt, az ecetet és a bort. Jól összekeverjük, borssal ízesítjük.

 

TOJÁSOS ÖNTET

Hozzávalók:

Keményre főtt tojás, frissen őrölt bors, só, mustár, olaj, citromlé, cukor.

Elkészítés:

A keményre főtt tojások sárgáját szitán áttörjük, sóval, borssal, mustárral ízesítjük, simára kikeverjük. Apránként olajat adunk hozzá, hogy krémszerűvé váljon. Citromlével, kevés cukorral ízesítjük.

 


VINEGRETT MÁRTÁS

Hozzávalók:

1 evőkanál 10%-os ecet,  só, frissen őrölt bors, porcukor, 1 dl olaj, 1 evőkanál mustár, 5 evőkanál víz, 1 kiskanál citromlé.

Elkészítés

Az ecetben elkeverjük a sót, cukrot, 2 evőkanál vizet, aztán vékony sugárban hozzáöntjük az olajat, beletesszük a borsot, és erőteljes mozdulatokkal keverjük, míg egynemű, szörp sűrűségű folyadékká válik. Végül beledolgozzuk a mustárt, a maradék vízzel lazítjuk, ízesítjük citromlével. 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.