TONHAL SALÁTA
Hozzávalók (4 személyre):
1 doboz konzerv tonhal, 4 tojás, 1 fej saláta (jó hozzá a jégsaláta, lolo rosso, madársaláta, tölgysaláta, ruccola, endívia vagy mindezek keveréke), 16 koktélparadicsom vagy 4 paradicsom,
Az öntethez: 1 mogyoróhagyma vagy egy kis fej lilahagyma nagyon apró kockákra vágva, ecet, só, cukor, olivaolaj, őrölt (fehér)bors.
Elkészítés:
Az olajból, ecetből, cukorból, sóból, borsból és a hagymakockákból kis vízzel öntetet keverünk. (A pontos arányokat ízlés szerint állítsuk be. Nálam így néz ki: fél dl vízhez 1 kiskanál ecet, 1 kiskáskanál olaj, két csipetnyi só, két csipetnyi cukor, csipetnyi bors + a kockákra vágott hagyma.)
A salátát darabokra tépkedjük, és elrendezzük négy tányéron. A tonhaldarabokat és a félbe (illetve hagyományos paradicsomnál nyolcadokra) vágott paradicsomot a salátára szórjuk.
A tojást a jól megsózott víz forrásától számított hat percig főzzük, egy-két percre hideg vízbe tesszük, megtisztítjuk, félbe vagy negyedbe vágva a saláta tetejére tesszük (úgy a legjobb, ha a tojás még meleg a saláta tálalásakor).
A salátát megöntözzük a hagymás öntettel.
Jó étvágyat!