Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


BÉKEBELI VAJASKIFLI

2008.01.29

Köszönöm szépen az ötletet Ancsának!

Hozzávalók :
Fél kiló liszt, 2 kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő,  2 kockacukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.

  

vajaskifli-reggelire-021-ff.jpg


A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve.

 

kiflik-20090614-016-fff.jpg

 

Elkészítés:
A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a cipókat egyenként kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapokat átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.

  

vajaskifli-reggelire-044-ddd.jpg

 

A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.

 

vajaskifli-20090807-011-dd.jpg


Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütőt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kifliket, és a tepsibe rakjuk. Ezt a műveletet minden kiflivel megismételjük.
A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással és esetleg megszórjuk reszelt sajttal,  szezámmaggal, aztán 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.

Jó étvágyat hozzá!
 

Természetesen más formákat (cipókat, kalácsokat, zsemléket...)  is formázhatunk ugyanebből a tésztából:

 

peksutemenyek-010-dd.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kifli mérete és köszönet

(Judit, 2010.01.19 20:51)

Kedves Szamóca!

Megsütöttem a kiflit és nagyon finom lett. Köszönöm szépen ezt a szuper receptet!
Az íze nagyon jó volt, viszont a kiflijeim elég kicsik lettek, és inkább ducinak mondanám őket, mint hagyományos kifliszerűnek. Szerinted mi lehetett a baj? Nem kelt meg eléggé a tészta, vastagra nyújtottam? Illetve az normális, hogy nem volt túl lágy a tészta az első gyúrás után? Elnézést a sok kérdésért, csak olyan jó lenne, ha a látvány is olyan lenne, mint Nálad.

Köszönöm még egyszer!

Vaj

(Szamóca, 2010.01.11 10:16)

Szia Tünde!
Létezik sós vaj is. Sós sütiknél vagy péksüteményeknél ez nem baj, de édes sütibe én nem szeretem a sós vajat.
És persze vannak mindenféle ízű vajkrémek is.

Vaj

(Tünde, 2010.01.11 10:13)

Szia szamóca itt is (Katica tortánál is írtam:) !

Az ízesítetlen teavaj...az a sima? Ízesített is létezik?

Tündének

(Szamóca, 2010.01.11 09:53)

Szia Tünde!
Az a helyzet, hogy én csak vajjal (ízesítetlen teavajjal) sütök. Margarint egyáltalán nem használok.
De ha te margarint használsz sütéshez, akkor helyettesítheted a vajat ugyanolyan mennyiségű margarinnal.

Hellának

(Szamóca, 2010.01.11 09:50)

Szia!
Nálam nagyjából akkorák a kiflik, mint a bolti kifli.
Remélem, hja kicsik is lettek a te kifliid, azért az ízük jó volt!

Kifli és gratuláció

(Tünde, 2010.01.10 09:57)

Szia!

Úgy találtam az oldaladra, hogy a kislányom Katica mániás és tortát szeretném Neki sütni a 2éves szülinapjára. Meg fogom sütni, nagyon szép a katica tortád.

Aztán itt ragadtam, szerencsére. Rengeteg szép recepted van, nagyon gusztusosak, nem tűnnek nehéznek. Tegnap az alufóliás csirkecombokat sütöttem meg, isteni lett.

Este elkezdtem a péksüteményeket nézegetni és csorgott a nyálam! Ki szeretném próbálni a kifliket, de még soha nem sütöttem péksüteményt. Ne vedd buta kérdésnek, de vaj alatt margarint értesz vagy teavajat? :)

Előre is köszönöm a választ!

Kifli mérete

(Hella, 2010.01.08 19:49)

Szia,

1-1 kifli milyen hosszú kéne hogy legyen? Még a vízbe mártás előtti pihentetésnél tartok, eddig olyan 10-11 centi hosszúak. Ezek ilyen apró kiflik?

Illetve mennyi a sütési idő?

Már alig várom, hogy süthessem. :)
Szép napot

Kifli

(Szamóca, 2009.11.13 09:38)

Szia Zsuzsa!
Remélem, neked is ízleni fog!

Vajas kifli

(Zsuzsa, 2009.11.13 06:34)

Nagyon tetszik a recepted én is megsütőm.

kifli

(Katica, 2009.11.11 06:40)

Ez a recept fantasztikusan jó, gyakran sütöm. Köszönöm szépen!

Gázsütő

(Szamóca, 2009.11.02 14:28)

Szia Rita!
Köszönöm szépen az infókat a gázsütőről. Nagyon hálás vagyok, hogy leírtad a tapasztalataidat. Sokat segítesz vele azoknak, akiknek gázsütőjük van, és akiknek én - sajnos - nem tudok gázsütő-ügyben segíteni.
Gratulálok hozzá, hogy jól sikerültek a kiflik!

gázsütőről

(Rita, 2009.11.02 14:17)

Szia! Tegnap megsütöttem, már nincs belőle... Az első tepsivel kísérletezgettem, hogy melyik fokozaton süssem, de a másodiknál már hagytam a közepesen és az jobban is sikerült. Persze az első is elfogyott :) Lehet hogy ma is sütök! De úgy tűnik jól elő kell melegíteni!

Ritának

(Szamóca, 2009.10.30 22:20)

Remélem, jól sikerül a kifli.
Szép álmokat!

gázsütő

(Rita, 2009.10.30 22:06)

Oké, köszönöm! Majd megírom hogy sikerült! Jó éjszakát!

Gázsütő

(Szamóca, 2009.10.30 22:02)

Szerintem nem. De még egyszer mondom: nem értek a gázsütőhöz.

előmelegítés

(Rita, 2009.10.30 21:57)

Igen, elég hamar. Akkor nem kell előmelegíteni?

Ritának

(Szamóca, 2009.10.30 21:51)

Szia Rita!
Sajnos nem értek a gázsütőkhöz. De amennyire el tudom képzelni, egy gázsütő nagyon hamar fölmelegszik, nem?

1 kérdés

(Rita, 2009.10.30 21:48)

Szia!
Gratulálok az oldalhoz, a receptekhez, mostanában sokat böngészem az oldalt. Ez a kifli nagyon megtetszett és szeretném megsütni a hétvégén. Gázsütőm van, és az a kérdésem, h előmelegítsem e a sütőt? Nem sütöttem még annyit h nekem ez egyértelmű legyen. Köszönöm!

tisztázás

(egy újabb Kata, 2009.10.29 16:10)

Bocs, nem vettem észre, hogy Kata néven volt már hozzászólás. Én vagyok a "bárheszes"

régi vágyam teljesült ezzel a recepttel

(Kata, 2009.10.29 16:07)

Csodálattal néztem mindig a "bolti" sütiket, most a "bárhesz" nevű mákosra gondolok. Ha megsütöm, hasonlít talán kicsit rá? Lehet, hogy a forró vizes fürdő varázsolja el?
Ki fogom próbálni!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »