BÉKEBELI VAJASKIFLI
Köszönöm szépen az ötletet Ancsának!
Hozzávalók :
Fél kiló liszt, 2 kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 2 kockacukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.
A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve.
Elkészítés:
A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a cipókat egyenként kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapokat átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.
A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.
Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütőt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kifliket, és a tepsibe rakjuk. Ezt a műveletet minden kiflivel megismételjük.
A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással és esetleg megszórjuk reszelt sajttal, szezámmaggal, aztán 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.
Jó étvágyat hozzá!
Természetesen más formákat (cipókat, kalácsokat, zsemléket...) is formázhatunk ugyanebből a tésztából:
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Kedves Szamóca!
Megsütöttem a kiflit és nagyon finom lett. Köszönöm szépen ezt a szuper receptet!
Az íze nagyon jó volt, viszont a kiflijeim elég kicsik lettek, és inkább ducinak mondanám őket, mint hagyományos kifliszerűnek. Szerinted mi lehetett a baj? Nem kelt meg eléggé a tészta, vastagra nyújtottam? Illetve az normális, hogy nem volt túl lágy a tészta az első gyúrás után? Elnézést a sok kérdésért, csak olyan jó lenne, ha a látvány is olyan lenne, mint Nálad.
Köszönöm még egyszer!
Vaj
(Szamóca, 2010.01.11 10:16)
Szia Tünde!
Létezik sós vaj is. Sós sütiknél vagy péksüteményeknél ez nem baj, de édes sütibe én nem szeretem a sós vajat.
És persze vannak mindenféle ízű vajkrémek is.
Vaj
(Tünde, 2010.01.11 10:13)
Szia szamóca itt is (Katica tortánál is írtam:) !
Az ízesítetlen teavaj...az a sima? Ízesített is létezik?
Tündének
(Szamóca, 2010.01.11 09:53)
Szia Tünde!
Az a helyzet, hogy én csak vajjal (ízesítetlen teavajjal) sütök. Margarint egyáltalán nem használok.
De ha te margarint használsz sütéshez, akkor helyettesítheted a vajat ugyanolyan mennyiségű margarinnal.
Hellának
(Szamóca, 2010.01.11 09:50)
Szia!
Nálam nagyjából akkorák a kiflik, mint a bolti kifli.
Remélem, hja kicsik is lettek a te kifliid, azért az ízük jó volt!
Kifli és gratuláció
(Tünde, 2010.01.10 09:57)
Szia!
Úgy találtam az oldaladra, hogy a kislányom Katica mániás és tortát szeretném Neki sütni a 2éves szülinapjára. Meg fogom sütni, nagyon szép a katica tortád.
Aztán itt ragadtam, szerencsére. Rengeteg szép recepted van, nagyon gusztusosak, nem tűnnek nehéznek. Tegnap az alufóliás csirkecombokat sütöttem meg, isteni lett.
Este elkezdtem a péksüteményeket nézegetni és csorgott a nyálam! Ki szeretném próbálni a kifliket, de még soha nem sütöttem péksüteményt. Ne vedd buta kérdésnek, de vaj alatt margarint értesz vagy teavajat? :)
Előre is köszönöm a választ!
Kifli mérete
(Hella, 2010.01.08 19:49)
Szia,
1-1 kifli milyen hosszú kéne hogy legyen? Még a vízbe mártás előtti pihentetésnél tartok, eddig olyan 10-11 centi hosszúak. Ezek ilyen apró kiflik?
Illetve mennyi a sütési idő?
Már alig várom, hogy süthessem. :)
Szép napot
kifli
(Katica, 2009.11.11 06:40)Ez a recept fantasztikusan jó, gyakran sütöm. Köszönöm szépen!
Gázsütő
(Szamóca, 2009.11.02 14:28)
Szia Rita!
Köszönöm szépen az infókat a gázsütőről. Nagyon hálás vagyok, hogy leírtad a tapasztalataidat. Sokat segítesz vele azoknak, akiknek gázsütőjük van, és akiknek én - sajnos - nem tudok gázsütő-ügyben segíteni.
Gratulálok hozzá, hogy jól sikerültek a kiflik!
gázsütőről
(Rita, 2009.11.02 14:17)Szia! Tegnap megsütöttem, már nincs belőle... Az első tepsivel kísérletezgettem, hogy melyik fokozaton süssem, de a másodiknál már hagytam a közepesen és az jobban is sikerült. Persze az első is elfogyott :) Lehet hogy ma is sütök! De úgy tűnik jól elő kell melegíteni!
Gázsütő
(Szamóca, 2009.10.30 22:02)Szerintem nem. De még egyszer mondom: nem értek a gázsütőhöz.
Ritának
(Szamóca, 2009.10.30 21:51)
Szia Rita!
Sajnos nem értek a gázsütőkhöz. De amennyire el tudom képzelni, egy gázsütő nagyon hamar fölmelegszik, nem?
1 kérdés
(Rita, 2009.10.30 21:48)
Szia!
Gratulálok az oldalhoz, a receptekhez, mostanában sokat böngészem az oldalt. Ez a kifli nagyon megtetszett és szeretném megsütni a hétvégén. Gázsütőm van, és az a kérdésem, h előmelegítsem e a sütőt? Nem sütöttem még annyit h nekem ez egyértelmű legyen. Köszönöm!
tisztázás
(egy újabb Kata, 2009.10.29 16:10)Bocs, nem vettem észre, hogy Kata néven volt már hozzászólás. Én vagyok a "bárheszes"
régi vágyam teljesült ezzel a recepttel
(Kata, 2009.10.29 16:07)
Csodálattal néztem mindig a "bolti" sütiket, most a "bárhesz" nevű mákosra gondolok. Ha megsütöm, hasonlít talán kicsit rá? Lehet, hogy a forró vizes fürdő varázsolja el?
Ki fogom próbálni!
Kifli mérete és köszönet
(Judit, 2010.01.19 20:51)