Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


BÉKEBELI VAJASKIFLI

2008.01.29

Köszönöm szépen az ötletet Ancsának!

Hozzávalók :
Fél kiló liszt, 2 kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő,  2 kockacukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.

  

vajaskifli-reggelire-021-ff.jpg


A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve.

 

kiflik-20090614-016-fff.jpg

 

Elkészítés:
A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a cipókat egyenként kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapokat átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.

  

vajaskifli-reggelire-044-ddd.jpg

 

A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.

 

vajaskifli-20090807-011-dd.jpg


Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütőt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kifliket, és a tepsibe rakjuk. Ezt a műveletet minden kiflivel megismételjük.
A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással és esetleg megszórjuk reszelt sajttal,  szezámmaggal, aztán 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.

Jó étvágyat hozzá!
 

Természetesen más formákat (cipókat, kalácsokat, zsemléket...)  is formázhatunk ugyanebből a tésztából:

 

peksutemenyek-010-dd.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Katának

(Szamóca, 2009.10.28 08:29)

Szia!
Köszönöm szépen! (erősen pirulós szmájli)
Igyekszem minél több képet fölrakni majd a sütemények készítésének folyamatáról is. Majd lefotózom a formázást is, mert leírni nagyon nehéz.

köszönet

(Kata, 2009.10.28 08:16)

Köszönöm a válaszodat a mákos cipóval kapcsolatban, és gratulálok, iszonyat jó receptjeid vannak!

Sütés

(Szamóca, 2009.10.27 15:04)

Szia Tímea!
Én sima alsó-felső sütéssel szoktam sütni.

légkeverés

(tímea, 2009.10.27 14:35)

Szia!
Kérdésem az lenne,hogy sima alsó felső sütéssel süssem, vagy légkeveréssel is ugyanolyan lesz az eredmény? Köszi!

Málnavirágnak

(Szamóca, 2009.10.26 18:42)

Örülök, hogy jól sikerült. :)

sütőpapír

(málnavirág, 2009.10.26 18:21)

Finom lett, köszönöm a receptet. :)

Némelyik nekem is odaragadt a sütőpapírhoz, de szerintem azért, mert nem figyeltem eléggé, hogy ne folyjon le róluk a tojás, amivel megkentem. Amelyikekről nem folyt le, azok nem ragadtak oda.

Katának

(Szamóca, 2009.10.26 13:38)

A tésztából sodrok egy hurkát, kötök rá egy csomót, és aláhajtom a végeit.

Málnavirágnak

(Szamóca, 2009.10.26 13:35)

Remélem, jól sikerülnek!

Vízbe mártás

(málnavirág, 2009.10.26 13:22)

Hú, nem hittem volna, hogy ilyen hamar válaszolsz, köszi. :) Már kifli alakúak, de még kelnek. :)

cipó

(Kata, 2009.10.26 12:58)

Nagyon guszták, még nem próbáltam, de tutira meg fogom csinálni. Egy kérdésem lenne: a cipókat hogyan formázod meg?, konkrétan a mákosra gondolok itt, nagyon szép egyenletesek. Előre is köszi!

Vízbe mártás

(Szamóca, 2009.10.26 12:42)

Szia!
Azért, mert viszonylag sok víz kell. Nem csak bevizezni kell a kiflikett, hanem forrásban levő víz alá nyomni.

Vízbe mártás

(málnavirág, 2009.10.26 12:11)

Ha úgyis egyesével mártogatod a kifliket, miért kell legalább 4 literes edény hozzá?

Dórinak

(Szamóca, 2009.10.24 11:18)

Gratulálok, hogy ilyen ügyes voltál! Örülök, hogy ízlett a kifli. :)

Kifli! :)

(Dóri, 2009.10.24 11:13)

Ez a kifli tényleg szuper!! Én nem vagyok nagy konyhatündér, de még nekem is szuper jól sikerült. Tökéletes lett a tészta amikor összeállítottam! Gyönyörűen megkelt (ami nálam valahogy nem szokott összejönni). És isteni finom és puha lett amikor megsült.
Remek volt a leírás! Minden folyamat könnyedén elvégezhető volt a magamfajta abszolút kezdőknek is! :)
Azt hiszem nálad fogok megtanulni főzni és sütni. :)

gázsütő

(Meron, 2009.10.24 09:36)

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Gázsütő

(Szamóca, 2009.10.24 08:26)

Megkérdeztem gázsütőben sütő lányoktól, hogy ők mit tapasztaltak. Leírom neked a választ, amit kaptam, hátha segít:

"Én mindent gázsütőben sütök, mivel nincs is villanysütőm (pedig már régóta vágyom rá). Két gáztűzhelyünk van, és a kettő sem egyformán süt. Ami egyforma, hogy a péksüteményeket mindig a középső rácson sütöm, és lehetőleg a közepesnél forróbb sütőben. Az egyik gázsütőn van fokmérő, így azt tudom fokra írni, vagyis olyan 200-220 fokon sütöm. A másik gázsütőnk 10 fokozatos, ott kb. 6-os 7-es fokozaton szoktam sütni. Persze az sem mindegy, hogy milyen sütőlapon sütöd. Ha fekete sütőlapon sütöm, ott gyorsabban megpirul, ha ezüstszínűn, ott lassabban. Nekem vannak rozsdamentes fényes tepsijeim, azokon sül meg a legszebben. Vannak olyan péksütik, amik nagyon nehezen pirulnak meg, de még nem jöttem rá, hogy ez miért van.
Na és persze minden sütőt ki kell tapasztalni, mert ahogy írtam, a két gázsütő sem süt egyformán. A piskótát például az egyik sokkal szebben megsüti, mint a másik, viszont a kelt tészta nagyon lassan sül meg benne és hajlamos kiszáradni. A pizzacsigát például azért csinálom inkább hajtovány formára, mert a csigák oldala mindig fehér maradt, és az nem olyan szép, szeretem a tészta szép pirosra sül. Én a kenyeret is a középső rácson sütöm, főleg a fekete lidlis formámban, mert különben túl sötét lesz az alja, mire szépen átsül a kenyér vagy a kalács.

Sajnos a "kitapasztalást" nem lehet elkerülni, mert "ahány sütő, annyi szokás". Ja, és pont a békebeli vajaskifli volt az egyik, amit sokkal tovább kellett sütnöm, mint ahogy a recept javasolta, mert egyszerűen nem akart megpirulni. Egyébként az én sütőmben soha nem elég a 15-20 perc a kifliknek, mint ahogy a recept javasolja, 25-30 perc minimum kell."

gázsütő

(Meron, 2009.10.23 12:36)

Szia!
Köszi szépen válaszod! Akkor kikísérletezem.
Támpontnak mondd meg kérlek, a villanysütőben 200 fokon kb.mennyi idő alatt készül el?
Nem egészen egy éve gyakorlom a sütés tudományát és bizony termelek veszteséget, de gondolom mással is megesett már ilyesmi.
Van amit lassan kell alacsony fokozaton sütni és valamit magas fokozaton hirtelen. Ezeket nem tudom még.Melyik tipusú tésztafélét hogyan kell elkészíteni.
Ha valaki tud ebben tanácsot adni, nagyon megköszönném!
Szép Napot!

Gázsütő

(Szamóca, 2009.10.23 11:54)

Nagyon sajnálom, de erre a kérdésre én nem tudok válaszolni. Nekem egyszer volt néhány hónapig gázsütőm, de nem boldogultam vele.

gázsütő

(Meron, 2009.10.22 21:56)

Szia!
A hugom küldött át a minap egy receptet, így most olvasgatom az oldalad. Fantasztikus receptjeid vannak!
Nemrég megpróbálkoztam perec sütéssel. Ránézésre gyönyörű lett, de betonkeménységű. Gázsütőm van, ezért mindig nehéz értelmeznem a pontosan megadott hőfokokat.
Nagyon szeretném a kifliket kipróbálni, kérlek adj tanácsot,a gázsütőben mekkora lánggal, kb.mennyi ideig kell sütnöm a péksüteményeket!
Nagyon szépen köszönöm!

sütőpapír

(Kata, 2009.10.19 20:59)

A szilikonos sütőpapírra nem ragad rá semmilyen tészta,és többször is felhasználható.Én a tescoban szoktam venni.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »