Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


BÉKEBELI VAJASKIFLI

2008.01.29

Köszönöm szépen az ötletet Ancsának!

Hozzávalók :
Fél kiló liszt, 2 kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő,  2 kockacukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.

  

vajaskifli-reggelire-021-ff.jpg


A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve.

 

kiflik-20090614-016-fff.jpg

 

Elkészítés:
A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a cipókat egyenként kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapokat átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.

  

vajaskifli-reggelire-044-ddd.jpg

 

A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.

 

vajaskifli-20090807-011-dd.jpg


Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütőt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kifliket, és a tepsibe rakjuk. Ezt a műveletet minden kiflivel megismételjük.
A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással és esetleg megszórjuk reszelt sajttal,  szezámmaggal, aztán 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.

Jó étvágyat hozzá!
 

Természetesen más formákat (cipókat, kalácsokat, zsemléket...)  is formázhatunk ugyanebből a tésztából:

 

peksutemenyek-010-dd.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

békebeli vajas kifli

(Anyóca, 2009.06.09 07:15)

Egy másik honlap receptje alapján már kipróbáltam egy hasonló kiflit de az pocsék lett. Adtam még egy esélyt neki a te recepted alapján annak ellenére hogy nem bíztam benne hogy sikerülni fog.
Fantasztikusan finom lett! Köszönöm szépen ezt a csodás receptet.
a hálás Anyóca

Nórának

(Szamóca, 2009.06.06 18:16)

Szia Nóra!
Nálunk is ez a helyzet. Én már állandóan dupla adagot sütök belőle.

Kifli

(Nóra, 2009.06.06 18:00)

Igen igen másnap is ilyen finom marad!
Én csak azt nem értem , nektek hogy marad belőle.Már elértem , hogy 3-4 napig naponta sütök , majd egy nap kihagyás (mert nem bírom)))),majd most újra kezdtem , immár egyszerre 2 adag sütésével.
Ez lett a fő péksütemény nálunk.Abszolút leváltott minden mást:bolti kenyeret,kiflit,zsemlét.

Kiflik

(Szamóca, 2009.06.05 21:20)

Szia Andi!
Igen, másnap is finomak. De ha több napra akarod eltenni őket, akkor fagyaszd le.

vízbe mártás

(Andi, 2009.06.05 19:56)

Szia! Sziasztok!
Éppen most sütöm a kifliket. Tényleg olyanok, amilyennek leírtátok, és nem utolsó sorban nagyon finomak!
Másnap is ilyen finom puhák maradnak? Ugyanis holnap a hugomékhoz utazunk és oda szántam ezt a fincsi sós kiflit.

Vízbe mártás

(Szamóca, 2009.06.05 18:39)

Szia Nóra!
Szerintem nagyon jól magyarázod.
Egyébként (mint mondtam már) nem új találmány ez a "főzés". A vert perecet is forró vízbe merítik sütés előtt.

kifli

(Nóra, 2009.06.05 18:31)

Sziasztok!
Csak az elmélkedéshez csatlakoznék.
Tényleg olyan lesz a forróvízbe merítéstől , mintha megkelne.Felpuhul,kissé biztosan át is ázik.
De ez nem befolyásolja a sütést negatívan , sőt!
Mintha ez segítene , hogy ne legyen száraz és ne álljon össze vékony összegöngyölt hengerré , hanem egyenletessé válik a tészta állaga.
Jajj lehet nem jól írom körbe.
Szóval ha elvágod a kész kiflit félbe , szép egyenletesen lukacsos , nem pedig az összegöngyölt tésztalapokat látsz.
Azért mondom ezt , mert amiket eddig kipróbáltam olyanok voltak.

Főzés

(Szamóca, 2009.06.05 13:29)

Szia Andi!
Nem tudom pontosan, hogy miért kell ezeket a péksütiket forró vízbe mártani. (Régóta készítenek így süteményeket. Perecet például.)
Az biztos, hogy nagyon finomak lesznek az így a kiflik.
A vízbemártáskor megkelnek egy kicsit, és szép, sima lesz a héjuk.

Békebeli kiflik

(Andi, 2009.06.05 09:22)

Szia!
Most találtam meg ezt a receptet a neten.Nagyon felcsigázott.Egy kérdésem lenne , hogy a vízbe merítésre miért van szükség? (ezzel még nem találkoztam) Talán ettől lesz puha, ha kisült?
Válaszodat előre is köszönöm! Andi

Kifli-zsemle

(Nóra, 2009.05.31 13:13)

Szia!sziasztok!

Lenne egy kérdésem.Én ugyanebből a tésztából zsemlét is sütöttem.Így a különbség ugye csak a forma.
De érdekelne , TE hogyan formáltad meg a zsemlét.
Azért érdekel,mert nem lett szép egyenletes a zsemle felszíne.Úgy álltam neki a formálásnak , mint ahogy egy golyót gömbölyítünk a két kezünkkel.
De kipróbáltam úgy is , hogy többször félbehajtottam a kissé kinyújtott tésztát,viszonylag vastagon hagytam , majd pogácsaszaggatóval kiszúrtam a kör alakot.Ezt kissé megsodortam a tenyereim közt az asztalon.Gyakorlatilag pogácsa alakúak is lettek.
A golyóra formáltak természetesen jobban hasonlítottak a várt eredményhez , csak a felületük lett érdes.

Te hogyan csinálod , hogy olyan szépek lesznek?

Válasz Nórának

(Szamóca, 2009.05.29 12:57)

Igen, tulajdonképpen csak első látásra tűnik hosszúnak és bonyolultnak az elkészítése. Ha valaki megcsinálja, rájön, hogy igazából egyáltalán nem vészes.
Én is gyakran sütök hajnalban valamilyen péksütit, de hát én nem nagyon szoktam aludni.

Hú, annyira jó ilyesmit olvasni! (pirulós szmájli)

kifli

(Nóra, 2009.05.29 12:07)

Szia! Sziasztok!

Az első sütés sikere abban nyilvánult meg , hogy mire az második tepsivel kisült , az első már elfogyott.el nem tudom képzelni , hogy ebből jutna a fagyasztóba is.:-))
Amúgy meg viszonylag hamar el lehet készíteni , inkább felkelek korábban , mert erre akár várni is hajlandóak a srácaim , csak ehessék.:-)
Egyébként bevittem a munkahelyemre is mutatóba belőle , már körbement pár emberhez a recept és ott is maximálisan pozitív a visszajelzés!

Péksütik

(Szamóca, 2009.05.29 11:24)

Szia Nóra!
Nagyon örülök, hogy neked is bevált ez a recept.
Büszkén bezsebelem a dicséretet, de azért meg kell jegyeznem, hogy ez a forrázós recept sok-sok variációban kering a neten, és az eredeti nem az én "találmányom". Viszont mióta kifejlesztettem az itt leírt saját változatomat, nálunk is ez a péksütemény az alapvető kenyérféle.
Ha nálatok is gyakran kéri a család, esetleg te is süss belőle egyszerre minél többet, és fagyaszd le. Minden este kiveszel a mélyhűtőből annyit, amennyi reggelire kell, így reggel mindig lesz finom friss péksütitek.

Kifli-zsemle

(Nóra, 2009.05.28 23:56)

Szia!Sziasztok!

Őszinte elismerésem!!
Megmondom őszintén , én már vagy 7-8 kifli receptet kipróbáltam.Ma megsütöttem ezt a finomságot.
Magasan a legjobb!
NINCS a neten ennél jobb recept!Garantáltam!
Nálunk a középső gyerek a mérce , mert a kicsinek majdnem mindegy mit eszik, a nagy kamaszodik állandóan enne,a középső azonban hihetetlen válogatós.Alig eszik valamit.
De EZT falta!
Pedig nem édesség,nem cukor!
Szamóca!
Nem csak ízélményt kaptunk Tőled!
Köszönjük!
Olcsó, hihetetlen gusztusos és finom!

Nem mondhatok mást:
Minden dícséret megillet Téged!

Kifli

(Szamóca, 2009.05.25 16:56)

Kedves Hope és Szizsi!
Nagyon örülök, hogy nálatok is kedvenccé vált ez a recept. :)

kifli

(Szizsi, 2009.05.25 13:51)

Nekem a sajtos a kedvencem. Fenomenális.

kifli

(hope, 2009.05.23 11:00)

ez tényleg egy csodálatos recept
először azt hittem hogy nagyon bonyolult, de egyáltalán nem az
imádom ezeket a kifliket

Kifli

(Szamóca, 2009.05.22 09:33)

Szia!
Nagyon örülök, hogy neked is ízlik.
Nálunk ez az állandó péksüti. Hetente minimum egyszer, de van, hogy háromszor is sütöm. (Persze legtöbbször nem fogy el egyszerre, hanem megy a fagyasztóba, hogy minden reggelre legyen friss.)

kifli

(Nitta, 2009.05.22 05:22)

Másik hasonló receptet már többször kipróbáltam de ez összehasonlíthatatlanul jobb. Ilyen finom kifli a világon nincs több. Köszönom. Keresek mára is egy jó receptet nálad.

Fagyasztás

(Szamóca, 2009.05.13 09:13)

Szia Kata!
Az eddigi tapasztalataim szerint minden kelttésztából készült sütemény lefagyasztható a sütés után.
Nyersen még nem fagyasztottam kakaós csigát, úgyhogy nem tudom, hogy úgy milyen lenne.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »