Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


BÉKEBELI VAJASKIFLI

2008.01.29

Köszönöm szépen az ötletet Ancsának!

Hozzávalók :
Fél kiló liszt, 2 kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő,  2 kockacukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.

  

vajaskifli-reggelire-021-ff.jpg


A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve.

 

kiflik-20090614-016-fff.jpg

 

Elkészítés:
A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a cipókat egyenként kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapokat átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.

  

vajaskifli-reggelire-044-ddd.jpg

 

A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.

 

vajaskifli-20090807-011-dd.jpg


Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütőt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kifliket, és a tepsibe rakjuk. Ezt a műveletet minden kiflivel megismételjük.
A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással és esetleg megszórjuk reszelt sajttal,  szezámmaggal, aztán 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.

Jó étvágyat hozzá!
 

Természetesen más formákat (cipókat, kalácsokat, zsemléket...)  is formázhatunk ugyanebből a tésztából:

 

peksutemenyek-010-dd.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Fagyasztás

(Szamóca, 2009.05.13 09:13)

Szia Kata!
Az eddigi tapasztalataim szerint minden kelttésztából készült sütemény lefagyasztható a sütés után.
Nyersen még nem fagyasztottam kakaós csigát, úgyhogy nem tudom, hogy úgy milyen lenne.

fagyasztás

(Kata., 2009.05.12 23:31)

Köszi a választ. Lenne még egy kérdésem. Ha ugyanezt teszem (lefagyasztom) a kakaós csigával, és a többi kelt tésztás sütivel, az is így működik, vagy finomabb, ha sütés előtt, formázva teszem el? Tehát hogy jobb, ha sütve, vagy sütés előtt fagyasztom? Köszi még egyszer. Kata

Fagyasztás

(Szamóca, 2009.05.10 21:08)

Szia Kata!
Amikor megsült és kihűlt a kifli, kisebb adagokban (2-3-4-et) bepakolom őket mélyhűtőzacskóba, jól lezárom a zacskót. Aztán be a fagyasztóba.
Ha este kiveszed a fagyott kiflit a mélyhűtőből, és lezárt zacskóban kiteszed a konyhába szobahőmérsékletre, reggelre teljesen kiolvad, és pont olyan, mint a friss.

kifli

(Kata, 2009.05.10 20:48)

Szia. A lefagyasztás hogy történik? Még sütés előtt, formázva kell lefagyasztanom, vagy már sütés után, miután kihűlt? Kipróbálnám, de le is szeretnék belőle fagyasztani. Frissen, reggel.. ez az ötlet nagyon tetszik. Előre is köszi a választ. Kata.

kifli

(zsuzsa, 2009.04.25 14:09)

kifli

Gömböc?

(Szamóca, 2009.04.20 13:06)

Melyikre gondolsz?

Békebeli gömböcök?

(Szilvia, 2009.04.20 12:55)

Szia! A kérdésem csak annyi lenne, hogyan kell formázni a "gömböcöket" ? Gyönyörűek egyébként!

Dicsérlek

(Marika, 2009.02.22 15:08)

Gyönyörüek a péksütik!
Kiprobáltam kovásszal(liszt+viz),és igy is jó lett.Biztos emléxel rám,nekem van 4 gyerekem,és saját örlésü lisztböl sütögetek.Mostmár a kovász is itthon készül.:)
Ja,és villamost vezetk:)

Szia!

(Szamóca, 2008.12.22 11:23)

Úgy tudom, a szárított élesztőből kb. a friss élesztő egyharmadát kell használni. Ez azt jelenti, hogy 1 dkg szárított élesztő 3 dkg friss élesztőnek felel meg.

george.barna@bigfoot.com

(George Barna, 2008.12.22 11:14)

Hi,
Szeretném megtudni, hogy erre a receptre mennyi szárított élesztőt kellene használni. Mifelénk a friss élesztő nemigen kapható.
Köszi, George

Szia! :)

(Szamóca, 2008.11.01 08:53)

Köszönöm az elismerő sorokat! (Ide most rajzolnék egy elpirulós szmájlit, ha lenne.)
Képzettség alatt ugye azt értetted, hogy van-e valamilyen vendéglátóipari végzettségem?
Természetesen nincs.
Egy dolgozó, kicsi gyerekeket nevelő édesanya vagyok, aki örül neki, ha olyan ételt tehet a gyerekei és a párja elé, amit ők szívesen megesznek.

Elismerésem

(dr.evica, 2008.10.31 22:21)

Szia kedves Szamóca!
Nagyon örülök, hogy ráleltem erre az oldalra, és gyönyörködhettem a remekműveidben. Az ételek, sütik, a tálalás, fotózás, és maga az egész honlap nagyon színvonalas.Egyetlen egyet sajnálok csak, hogy a bemutatkozást nem tudtam olvasni. De akár képzett szakember vagy, akár nem, mindenféleképpen gratulálok!
További jó egészséget kívánok: dr.evica

Szia!

(Szamóca, 2008.08.01 10:12)

Nekem csak a sokadik sütésből sikerült pár darabot a mélyhűtőbe mentenem ínségesebb időkre. Mindig elfogyott frissen az összes, pedig igazán nem kevés.

Remek! :)

(Saci, 2008.08.01 08:27)

Igen nagyon finom lett, kicsit kisebbek lettek a Tiednél...de a fagyasztóba alig bírtam néhányat betenni!;-)

Szia Saci!

(Szamóca, 2008.07.31 08:32)

Ugye nagyon finom lett? Nálam már a mélyhűtőben is van. Csak elő kell venni este, és reggelre van friss saját kifli. :)

Örülök, hogy tetszik a változás. Én ilyen mindigváltoztatós vagyok. :)))

Szia Szamóca!:)

(Sacima, 2008.07.31 07:49)

Ma összeszedtem bárorságomat és megsütöm ezt a csodás kiflidet!;)
Látom új arculata van az oldaladnak...jó ötlet volt a változtatás, tetszik!:-))
Legyen nagyon szép és vidám napod!Puszi: Saci

Szép estét, Ildikó!

(Szamóca, 2008.07.21 22:55)

Nagyon örülök neki, hogy jól sikerült a kifli. Azt pedig külön köszönöm, hogy ezt meg is írtad.
Ma biztosan szépet fogok álmodni örömömben. :)

ildikoego@gmail.com

(ildiko, 2008.07.21 20:07)

Szia Szamóca!
Megsütöttem a ,kiflit nagyon finom lett, köszi a receptet.

:)))

(Szamóca, 2008.07.21 09:56)

Szép napot, jó hétkezdést neked is!

ildikoego@gmail.com

(ildiko, 2008.07.21 09:43)

Köszönöm a gyors választ.
További szép napot kivánok.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »