Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


BÉKEBELI VAJASKIFLI

2008.01.29

Köszönöm szépen az ötletet Ancsának!

Hozzávalók :
Fél kiló liszt, 2 kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő,  2 kockacukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.

  

vajaskifli-reggelire-021-ff.jpg


A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve.

 

kiflik-20090614-016-fff.jpg

 

Elkészítés:
A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a cipókat egyenként kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapokat átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.

  

vajaskifli-reggelire-044-ddd.jpg

 

A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.

 

vajaskifli-20090807-011-dd.jpg


Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütőt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kifliket, és a tepsibe rakjuk. Ezt a műveletet minden kiflivel megismételjük.
A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással és esetleg megszórjuk reszelt sajttal,  szezámmaggal, aztán 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.

Jó étvágyat hozzá!
 

Természetesen más formákat (cipókat, kalácsokat, zsemléket...)  is formázhatunk ugyanebből a tésztából:

 

peksutemenyek-010-dd.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kiprintolas

(Marika, 2013.10.08 22:18)

Igazan nagyszeru recept, jo lenne ha ki tudnam printolni a tobbi 10 oldal nelkul :{

Re: kiprintolas

(gyongyi, 2014.04.27 18:59)

BÉKEBELI VAJASKIFLI
2008.01.29
Köszönöm szépen az ötletet Ancsának!
Hozzávalók :
Fél kiló liszt, 2 kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő,  2 kockacukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.
A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve.

Elkészítés:
A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a cipókat egyenként kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapokat átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.

A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.

Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütőt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kifliket, és a tepsibe rakjuk. Ezt a műveletet minden kiflivel megismételjük.
A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással és esetleg megszórjuk reszelt sajttal,  szezámmaggal, aztán 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.
Jó étvágyat hozzá!
 
Természetesen más formákat (cipókat, kalácsokat, zsemléket...)  is formázhatunk ugyanebből a tésztából:

Éva

(Szabadfalvi, 2013.07.02 13:32)

Ma voltam vásárolni és az általam kedvelt zsömle és kifli ára darabonként 53 Ft-ba került. Gondoltam megpróbálok saját magam készíteni és így akadtam rá a receptedre A vajaskiflit 200 fokon kb.mennyi ideig kell sütni, hogy aranybarna legyen? Köszönöm.

kifli

(Kati, 2012.11.22 16:38)

Szia Szamóca!
A kifli isteni lett, volna, ha nem ragad le a tepsi aljára,a papírhoz.Ha kivajazom, és papír nélkül sütöm milyen?

Köszi Kati

Re: kifli

(mák, 2013.03.06 11:02)

Megkel egy kicsit lisztezni a papirt és nem ragad le

Re: kifli

(janko a szakács, 2013.04.13 05:18)

A sütöpapirt kendbe .

kifli

(dytke, 2012.11.19 17:00)

Kedves Szamóca!
Beállok én is a kiflit dicsérők sorába :):)
Véletlenül találtam meg az oldaladat (vajas kiflire kerestem).
Ma meg is sütöttem a kiflit, én már meg is kóstoltam, nagyon finom lett!!!! Remélem a családnak is ízleni fog, ez lesz ma a vacsora.
Köszönöm a receptet! Be is raktam az oldaladat a kedvencek közé :)

További sok sikert a hobbydhoz!

Békebeli vajas kifli

(Ria, 2012.10.24 23:31)

Nagyon sok receptet elolvastam és ez tetszett a legjobban ,igy ma kipróbáltam.
Nem tudom mit nem csináltam jól ,de szeretném ha lehet újra sütni majd. Először is mikor össze gyúrtam mindent ahogy le van írva elég kemény lett a tészta, felhívtam egy barátnőmet aki 12 éve dolgozik pékségben,azt mondta kelés után puhább lesz majd ,sajnos nem igazán lett az,eljött és segített megsütni,a második problémám az volt,hogy nagyon kemény lett,a külső része. Ízre nagyon finom lett csak ez a 2 dolog nem stimmelt sehogy sem .Köszi a válaszod előre is Ria

Az izletes kifliről

(Mária, 2012.10.04 15:29)

Biztosan finom lehet, sürgősen ki próbálom.

kifli

(Nóra, 2012.10.01 18:49)

"
Kifli-zsemle
(Nóra, 2009.05.28 23:56)

Szia!Sziasztok!

Őszinte elismerésem!!
Megmondom őszintén , én már vagy 7-8 kifli receptet kipróbáltam.Ma megsütöttem ezt a finomságot.
Magasan a legjobb!
NINCS a neten ennél jobb recept!Garantáltam!
Nálunk a középső gyerek a mérce , mert a kicsinek majdnem mindegy mit eszik, a nagy kamaszodik állandóan enne,a középső azonban hihetetlen válogatós.Alig eszik valamit.
De EZT falta!
Pedig nem édesség,nem cukor!
Szamóca!
Nem csak ízélményt kaptunk Tőled!
Köszönjük!
Olcsó, hihetetlen gusztusos és finom!

Nem mondhatok mást:
Minden dícséret megillet Téged!
"

Jó néhány éve írtam a fent olvasható bejegyzést...Azóta is töretlenül a TE recepted mellett tartok ki, semmilyen másik nem fogható hozzá!
Még egyszer és sokszor köszönet!
Sok munkatársnak, barátnőnek adtam már tovább a recepted, megemlítve az oldaladat, mondván..."van ott még ahonnan ez jött...":-))

Szamóca!Fantasztikus vagy!

Re: kifli

(Szamóca, 2012.10.01 19:07)

Drága Nóra nagyon kedves vagy! Köszönöm szépen!
A fiadnak pedig sok sikert a választott szakmájához! Gyönyörű szakma.

Kifli

(Nóra, 2012.10.01 18:55)

Hű!!Valamit elfelejtettem megírni!

Hogy neked köszönhető-e, illetve a receptjeidnek...nem tudom...de a végeredmény a lényeg...
Az én középső, válogatós fiam tavaly szakmát választott, idén járja az első osztályt :

Pék-Cukrász szakon!!

:-)

Kifli

(Ildi, 2012.01.16 19:24)

Szia Szamóca !
Megsütöttem ma a kifliket, nagyon finomak lettek Külsőre nem pont olyan szépek mint a tieid, de az ize finom Igaz nem is volt türelmem ma hozzá csak nagyon megkivántam azért próbáltam ki :=)
Köszi a receptet.

sokadik kifli...

(Evuli, 2011.10.26 18:54)

Már többször sütöttem a fenti recept szerint kiflit, ami nagyon jól sikerült, DE MINDIG ODARAGAD A SÜTŐ PAPIRRA!!!!!!
ESETLEG VALAKI MEGÍRNÁ, HOGY MILYEN MÁRKÁJÚ SÜTŐ PAPÍRT VEGYEK?????
Köszi a választ.

Re: sokadik kifli...

(Szamóca, 2011.10.26 19:19)

Szia!
Én alufix sütőpapírt használok hosszú évek óta. Még sosem ragadt.

Re: sokadik kifli...

(plutyka, 2012.01.07 17:21)

Szilikonos sütőpapírt vegyél (rá van írva a dobozára, hogy szilikonos), az nem ragad. Jó a spar saját márkája is.

első kiflik

(Zita, 2011.06.08 21:41)

Sziasztok!
Ma megcsináltam én is a receptet, bár ronda kis kiflik lettek, de kislányom (aki egyébként nincs oda a pékérukért), szívesen majszolta :)
Nekem is egy kicsit túl ropogós lett kívül, de legközelebb majd teszek mellé a sütőbe kis edényben vizet. Ciabatta sütésénél ez mindig puhára varázsolja a kérget, ha végig benthagyom.

kifli

(Betty, 2011.04.11 12:30)

Mit ronthattam el? Iszonyat kemény, morzsalékos, alig gyúrható anyagot kaptam. Most kelesztem, de félek, hogy nem lesz finom puha, könnyű békebeli vajaskiflim belőle :-(

Kiflikről

(Kámforka, 2011.03.08 11:25)

A nővérem tegnap csinált a recepted alapján sajtos, és sima kiflit! Az egész család teljesen el van tőle ájulva, annyira tökéletes!!
Ez nagyban köszönhető az érthető, pontos receptjeidnek! Az összes többire is ez vonatkozik! Köszönjük Neked ezt az oldalt!!!!

zjhjk

(edftfzhf, 2011.03.06 17:11)

kijéklpőákmjhujzilkjugiflé8guijuidghlit87dhzéupzd8jhő8p9juzh9hioőjkhz


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »