Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


AMARÁNTOS KOSZORÚK

2008.01.18

Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű (ha lehet, tönköly)liszt, 1 kocka (5 dkg) friss élesztő, egy kiskanál cukor, két mokkáskanál (csökkentett nátriumtartalmú) só, 2 evőkanál (oliva)olaj, 5 dkg puffasztott amarántmag
*, 1 kis doboz (kb. 1,5 dl) natúr joghurt
.
* Az amaránt eredetéről és hatásáról itt olvashatsz: AMARÁNT.
A péksütemények tetejére: hántolt napraforgómag, hántolt tökmag, szezámmag...

   

p1070253-dd.jpg

   

Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba öntjük. Beleszórjuk az amarántot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az olajat és a joghurtot. Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. Közben szükség szerint még egy kis lanygos vizet adhatunk hozzá. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk, amit konyharuhával letakarunk, és egy óra alatt duplájára kelesztünk.

A megkelt tésztát 16 kis cipóra osztjuk. A cipókat egyenként hosszú rúddá sodorjuk, kettesével összefonjuk, majd karikává alakítjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, tetejüket megkenjük langyos vízzel (vagy tejjel), megszórjuk magvakkal, majd még fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és a megkelt koszorúkat 220 fokon szép aranybarnára sütjük.

 

p1070217-dd.jpg

  

Tipp:

Ugyanebből a tésztából más péksüteményeket (zsemlét, fonott zsemlét, stanglit) vagy cipókat is süthetünk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.