Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


ASZALT PARADICSOMOS KIFLI ÉS ZSÖMLE

2008.01.30

Hozzávalók:

 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál (oliva)olaj, 5 dkg (fűszeres olajban érlelt) aszalt paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 2 mokkáskanál só, egy mokkáskanálnyi apróra vágott bazsalikom és kakukkfű, 1 kiskanál cukor, 3-4 dl langyos víz.

 

Kép

 

Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba öntjük. Beleszórjuk a sót, a bazsalikomot és a kakukkfüvet, belereszeljük a fokhagymát, beleöntjük a felfuttatott élesztőt és 1 evőkanál olajat. Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A gyúrás közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék vizet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. Mikor a tészta az edény falától már elválik, gyors mozdulatokkal belegyúrjuk az apró kockákra vágott aszalt paradicsomot.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát két cipóra osztjuk. A cipókat egyenként körlappá nyújtunk, a körlapokat megkenjük 1-1 evőkanál olajjal, megszórjuk a reszelt sajt harmadával. A körlapot ezután átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük langyos vízzel, megszórjuk a  a maradék reszelt sajttal, és 220 fokon szép aranybarnára sütjük őket.

Ugyanebből a tésztából készíthetünk zsemléket is:

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kifli.

(Margit, 2011.01.14 17:44)

Eszt a receptet ki kell hogy probaljam!

:)))

(Szamóca , 2010.09.17 10:39)

El ne ázz bevásárlás közben! (Nálunk szakad.)
Remélem, ízleni fog a kész zsemle!

Élesztő

(kukac007, 2010.09.17 10:33)

hú, ez aztán a gyors válasz:):)
nagyon szépen köszönöm, megyek is a boltba bevásárolni:)
szép hétvégét neked:)

Élesztő

(Szamóca , 2010.09.17 10:09)

Szia!
Nagyon szépen köszönöm, hogy figyelmeztettél!
3 dkg élesztő kell bele.

mennyi élesztő kell bele?

(kukac007, 2010.09.17 10:00)

Szia:)

nagyon tetszik ez a recept, gondoltam azonnal ki is próbálom, csak nem találom, hogy mennyi élesztő kell bele. Tudnál segíteni?
ezer köszi:)

Katinak

(Szamóca, 2009.10.25 22:41)

Nagyon jó ötlet. Köszönöm szépen!
A kisfiadat Isten éltesse sokáig!

Zsemle

(Kati, 2009.10.25 22:38)

Nagyon jó ez a recept, a fiam születésnapjára készítettem, "rágcsálni valónak" úgy hogy kisebb,pogácsa nagyságú falatokat formáltam.

zsemle

(Szilvi, 2009.07.24 10:01)

Ezt erdemes kiprobalni:))))))!!!

Zsemle

(Szamóca, 2009.07.21 23:03)

Remélem, ez is ízleni fog! :)

Zsemle

(Szilvi, 2009.07.21 22:30)

Koszike sikerult megerteni:). Ma elkeszitettem a bagettet, de most ez a zsomi fog kovetkezni. A bagett isteni:)).

Zsemle

(Szamóca, 2009.07.21 16:47)

Ezt a zsemlét a képen úgy készítettem, hogy a tésztát nagyjából 16 egyenlő részre osztottam, majd minden gombócból egy 25-30 centi hosszú tésztahurkát sodortam. A tésztadarabokra egy csomót kötöttem, majd a két kilógó végüket a csomó alá hajtottam.
Remélem, sikerült érthetően elmagyaráznom!

Zsemle

(Szilvi, 2009.07.21 16:28)

Haliho!
Azt szeretnem kerdezni hogy a zsemleformat hogy keszited? Azt inkabb csinalnam mint a kiflit a format.
Koszikeelore is.