Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


BAGEL - amerikai lyukas zsömle

2008.01.29

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt, 3 dl langyos tej vagy víz, egy kocka (5 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só, 2 evőkanál olvasztott (de nem forró) vaj. A tetejére: egy tojás villával kissé felverve, különböző magvak. A főzővízbe: 1 evőkanál kristálycukor, 1 púpos kiskanál szódabikarbóna.

  

Kép

  

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt a langyos tejbe/vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot és két evőkanál lisztet, majd az élesztőt langyos helyen felfuttatjuk (megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön).

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős tejet. Robotgép gyúrókarjával az egészből sima tésztát keverünk, és a tésztát  simára dolgozzuk. (Nem muszáj túlzásba esni, elég 5 percig keverni a géppel.)

Lágy tésztát kapunk. A tésztát egy órát letakarva kelesztjük.

Mikor megkelt,12 egyenlő részre osztjuk, és a 12 tésztadarabot gombócokká formázzuk. Enyhén meglisztezve fél órát kelesztjük őket konyharuhával letakarva.

  

Kép

  

Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra, előkészítünk két nagy tepsit (kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük őket), és egy nagyobb fazékban legalább 2-3 liter vizet forralunk. A víznek éppen gyöngyözve kell forrnia.

Mikor a víz felforr, beleszórjuk a cukrot és a szódabikarbónát (vigyázat, a szódabikarbónától először felhabzik a víz).

  

Kép

  

A kezünkbe fogunk egy tésztagombócot. Az ujjunkkal kifúrjuk a gombóc közepét, és óvatosan széthúzogatjuk a tésztát úgy, hogy egy karikát kapjunk. A tésztakarikát beletesszük a gyöngyözve forró vízbe, fél percre a víz alá nyomjuk őket (nagyjából addig, amíg lassan harmincig számolunk), aztán szűrőkanállal kiemeljük, és a tepsibe rakjuk. Ezt megismételjük minden tésztadarabbal.

A forrázott karikákat a tepsin megkenjük a felvert tojással, megszórjuk magvakkal, és a 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 

Kép


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

.

(baliz, 2012.03.31 22:11)

Nagyon finom vasárnapi reggeli lett, köszönöm a receptet ! Nekem is az első bagel és nem ragadt le :)

Vélemény

(Krisztina, 2011.01.23 17:34)

Elkészítettem életem első bagel-jeit. Szépek, finomak, leszámítva egy apró -ámde nem elhanyagolható- tényt, mely szerint egyiknek sincs alja, ugyanis a natúr sütőpapírral kibélelt tepsis változatban, mindegyik ráragadt a sütőpapírra... :-((

Re: Vélemény

(erika, 2011.12.14 21:14)

szerintem nem égnek oda, ha magokba mártod öket

bagel

(Kata66, 2009.09.27 13:57)

Kipróbáltuk, nagyon finom lett! Köszi a receptet.