BAJOR PEREC
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 2 dl tej, egy kocka (5 dkg) élesztő, 3 evőkanál étolaj, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor. A kifőzéshez: 5 dkg szódabikarbóna, 1 kávéskanál só. A perecek tetejére: durva szemű só vagy szezámmag.
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk. Beleszórjuk a cukrot és egy evőkanál lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, és állni hagyjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik.
A kétféle lisztet egyszitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a sót, a fölfuttatott élesztőt, és apránként annyi langyos vizet, hogy sima, rugalmas, nem túl kemény tésztát kapjunk. (Kb. 2 dl víz kell hozzá.) A tésztát, miután jól kidolgoztuk, fél órát kelesztjük.
Ezután tíz-tizenkét egyforma nagyságú részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabot hosszú, vékony rúddá sodorjuk, a rudakból pereceket formázunk.
Fölforralunk 1 liter vizet a szódabikarbónával és a sóval. A pereceket nagy lapátkanállal a gyöngyözve forró vízbe engedjük, és egyszer megfordítva kb. fél percig főzzük, majd kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
Díszítésképpen éles késsel minden perecet kicsit bevághatunk itt-ott. Megszórhatjuk őket durva szemű sóval vagy szezámmaggal.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és 25-30 perc pihentetés után a pereceket az előmelegített sütőben barnára sütjük.
Tipp:
A kész péksüteményeket megkenhetjük egy kis tejjel vagy tejszínnel, hogy szép fényesek legyenek.
Ugyanebből a tésztából kiflik is süthetők.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Én is szeretnék ilyent készíteni.
bajor perec
(Niki, 2012.12.03 17:06)
Kedves Szamóca!
Megcsináltam és nem lett rossz, de túl tömör olyan gumi szerű lett az alja. Alaposan lecsöpögtettem, mégis olyan mint a kenyér ha nem kelt meg és nem sült át rendesen. Főzés után fél órát pihent letakarva a radiátoron, de már a főzéskor kétszeresére nőtt. Szerintem elég ideig sütöttem is, a tiédnél kicsit sötétebb lett a végeredmény. Jártál már így? Tudsz segíteni, hogy mit ronthattam el, mert az íze nagyon jó volt.
Sós perec
(Sümegi Katalin, 2013.10.30 09:03)