Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


BRIÓS

2008.01.29

Hozzávalók :
Fél kiló liszt, 1 mokkáskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő,  3 evőkanál cukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.

A briósok megkenéséhez: egy villával kicsit felvert tojás.
Díszítésnek: egész mák, szórócukor vagy nagyobb szemű kristálycukor.

  

Kép

   

Elkészítés:
A langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
(Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, a cukrot, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, 12 egyforma nagyságú részre osztjuk. A cipókból hosszú rudakat sodrunk, és briós formára meghajlítjuk vagy megfonjuk őket, aztán letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.

Ezután megkenjük őket a tojással, megszórjuk cukorral vagy darált mákkal, és 200-220 fokosra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 

Kép


 


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Briós

(Szamóca, 2010.02.09 11:07)

Szia Timi!
Ez itt, a képen sem briósforma. De nekem tetszik.
És teljesen igazad van: a lényeg az íz. :)

briós

(Timi, 2010.02.09 11:02)

SZIA

MEGSÜTÖTTEM ÉS NAGYON SZÉPEK LETTEK,IGAZ NEM TELJESEN BRIÓS FORMA SIKERÜLT DE SZERINTEM AZ ÍZE A LÉNYEG ÉS NAGYON FINOM.

Briós

(Szamóca, 2010.01.19 11:39)

Szia Marcsi!
Köszönöm az ötletet!

brios formázása

(marcsi, 2010.01.15 19:20)

én a cipókat hengereké formálom ,majd mint csomót akarnák késziteni átbújtatom a tésztát.

briós

(Csilla, 2009.12.07 06:43)

Imádom az oldalt, már csak innen sütök, csak az bánt hogy nincs időm megsütni az összes sütit. Tegnap ilyen briós került a vasárnapi reggeliző asztalra amit általam főzött lekvárokkal ettünk. El se tudom mondani milyen finom volt. Köszönöm a receptet!

köszönet

(V-né Tímea, 2009.10.15 07:40)

Nekem eddig nem sikerültek a kelt tészták receptjei, de ez nagyon jó lett, köszönöm szépen.

Briós

(Szamóca, 2009.06.03 11:26)

Legközelebb lefényképezem, bár nem tudom, hogy jól látható lesz-e a formázás menete a képeken. De ígérem, hogy meg fogom próbálni.

briós

(katerina, 2009.06.02 21:12)

nagyon jó lenne ha leírnád pontosan vagy lefényképeznéd hogy hogyan formázod meg a brióst mert nekem nem sikerült ilyen szépre de nagyon finom lett
köszi a receptet