Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


CSAPATI - ÉLESZTŐ NÉLKÜLI INDIAI KENYÉRLEPÉNY

2008.01.27

Hozzávalók (kb. 40 darab lepénykenyérhez):

1 kg liszt (Indiában teljes kiőrlésű lisztből készítik, én 60 dkg fehér és 40 dkg teljes kiőrlésű liszt keverékét használom hozzá), 1 kis doboz (kb. 2 dl) natúr joghurt, langyos víz, 2 mokkáskanál só.

  

Kép

  

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a sót, a joghurtot és egy joghurtospohárnyi langyos vizet. Egy nagy bögre langyos vizet a kezünk ügyébe készítünk. Ezután elkezdjük egybegyúrni a tésztát. Közben apránként hozzáadunk még annyi vizet, hogy jó puha, rugalmas, de nem folyós tésztát kapjunk.

A tésztát legalább tíz percig gyúrjuk, dagasztjuk, aztán befedjük egy nedves konyharuhával és egy órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

Ezután a tésztát kb. 40 egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabkákat gombóccá gömbölyítjük, és letakarjuk.

Egy kis gombócot előveszünk, és lisztes kézzel a két tenyerünk között  kicsit kilapítgatjuk, aztán nyújtófával késfok vékonyságú körlappá nyújtjuk.

Egy öntöttvas vagy teflon serpenyőt szárazon felforrósítunk.

A tésztalepényt a forró serpenyőbe rakjuk, és mindkét oldalán megsütjük. Jó esetben a sülő tészta fölpúposodik és apró barna foltok jelennek meg rajta.

Amíg az egyik lepény sül, kinyújtjuk a következőt.

Akinek gáztűzhelye van, és "igazi" csapatit akar készíteni, egy gázlángot gyújtson meg azon kívül is, amin a serpenyő van. A hólyagosodó csapatit fogja meg egy fém süteményfogóval, és tartsa a nyílt láng fölé, amíg fölfúvódik, mint egy lufi.

A kész lepénykéket egy tálon halmozzuk egymásra. A halmozás közben meg lehet kenni őket egy pici olvasztott vajjal.

A kész csapati vászonkendőbe csomagolva napokig eláll.

A csapatit Indiában szinte minden étkezéshez fogyasztják.

Én leginkább saláták, mártogatósok mellé készítem.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

csapatiról

(Margó, 2010.11.27 19:33)

Szia Szamóca! Annyi jó dolgot készítettem már ,amit itt találtam Nálad!
Most ezt a csapatit fogom kipróbálni.
Remélem lesz olyan sikere, mint a malackáknak, a töltött lángosnak (sütőbe, olajba),a a csipsznek.......és sorolhatnám!
Nagyon hálás vagyok! Minden jót! Margó

Re: csapatiról

(Manó, 2012.01.14 21:57)

A malackáknak nagy sikere volt, egész este röfögtem tőle, na meg a csapati!?Fel is mentem a hóba csapatni, és közben röfögtem a malackától!
A töltött lángos egyszerűen klassz, kipróbáltam a férjemen sajttal, csapattam neki egyet malacból csipszelése közben!!!!

a kenyerlepenyrol

(m.timike, 2010.06.18 09:28)

nagyon klassz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Re: a kenyerlepenyrol

(Ja. Tényleg klassz, 2012.01.14 21:52)

Ja tényleg klassz, basszus el sem tudom mondani milyen klassz az íze!!!!!!!!!!!! Egyszerűen klassz!!!!!