Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


DIÓS ROZSKENYÉR

2012.10.17

Hozzávalók:

A kovászhoz: 1 dl langyos víz, 1 kávéskanál cukor, 2 dkg friss élesztő, 10 dkg sima búzaliszt.
A kenyérhez: 40 dkg sima búzaliszt, 40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 4-5 dl langyos víz, 3 evőkanál étolaj, 2 kiskanál só, 5 dkg élesztő, egy nagy marék dióbél.

 

p1270102-dd.jpg



Elkészítése:

A kovászhoz a langyos vízbe beleszórjuk cukrot, az összemorzsolt élesztőt és a lisztet. Galuskasűrűségű tésztává keverjük, a tetejét alaposan megszórjuk liszttel és minimum fél óráig langyos helyen állni hagyjuk.

Ezután a megkelt kovászt és a kenyér hozzávalóit (pl. dagasztógéppel) alaposan összegyúrjuk. (A vizet óvatosan, apránként adjuk hozzá, nehogy túlvizezzük! Puha, ragacsos, de véletlenül sem folyékony tésztát kell kapnunk. A rozsliszt a búzalisztnél sokkal ragacsosabb.)

Az összegyúrt tésztát meghintjük liszttel és egy órát letakarva kelesztjük.
Amikor duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, tenyerünkkel kicsit kinyomkodjuk belőle a levegőt, rászórjuk a nagyobb darabokra tördelt diót, ráhajtogatjuk a tésztát, aztán két hosszú rudat formázunk belőle, tepsibe rakjuk, és még fél órát kelesztjük. 

A kelesztés után éles késsel bevágjuk a tetejét, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (A sütési idő 45-50 perc. Akkor jó a kenyér, ha az alját megkocogtatva, kopog.)

A megsült kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.