Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


ÉLETKERÉK KENYÉR

2008.01.25

Hozzávalók:
80 dkg (tönköly)búza fehérliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű (tönköly)liszt, fél liter langyos tej vagy író, 2 evőkanál krumplipehely vagy 1 kisebb főttkrumpli krumplinyomón áttörve, egy kocka (5 dkg) élesztő, egy kiskanál cukor, két mokkáskanál só.
A tetejére: egy tojás villával kissé felverve, szezámmag, napraforgómag, tökmag, mák vagy másféle magvak ízlés szerint.

    

eletkerek-kenyer-dd.jpg

    

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a kiskanálnyi cukrot, és megvárjuk, amíg az élesztő jól felhabosodik. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, beleszórjuk a teljes kiőrlésű lisztet, a krumplipelyhet, a sót, beleöntjük a megkelt élesztőt, és elkezdjük a hozzávalókat összegyúrni. Ha túl száraz, és nem áll össze (a tészta keménysége erősen függ a liszt minőségétől), akkor nagyon óvatosan, apránként langyos vizet öntünk hozzá. Kemény, de jól gyúrható, rugalmas tésztát kell kapnunk. A dagasztást természetesen végezhezed géppel is.
Amikor a tészta már teljesen sima és elválik az edény falától, letakarva fél órát kelesztjük.
Ezután a tésztát 17 egyforma nagyságú darabra osztjuk. A darabokat gömbbé formázzuk. A gömbökből négyet elfelezünk, és ezeket is gombóccá gyúrjuk. A tésztát fél óráig letakarva pihentetjük.
A tojást villával enyhén felverjük.

 

eletkerek-kenyer-003-ddd.jpg


A pihentetés után a tésztagömböket virágalakban sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk: középre egy nagy gombócot, köré a nyolc kicsit, a kenyér szélére körbe 12 nagyot. A kenyér tetejét megkenjük a fölvert tojással és megszórjuk a magvakkal. Ezután még fél órát kelesztjük.
Végül 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 

eletkerek-kenyer-004-ddd.jpg

  

eletkerek-kenyer-054-dd.jpg

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

válasz

(Unicita, 2011.12.17 15:34)

Gratulálok a receptedhez, annyira jó, hogy nyilván ők is Tőled lopták :)
Mondjuk Én büszke lennék rá, hogy ekkora sikere van :)
Mellesleg nekem több recepttel együtt küldték ezt és gondoltam megosztom másokkal is.

http://www.otvenentul.hu/tarsasag/index.php/blogs/view/7767
http://katakonyha.blogspot.com/2008/08/parti-kenyr-alias-letkerk-kenyr.html
http://www.finomlesz.hu/eletkerek-kenyer/
http://www.frissotletekkonyhaja.hu/receptek/1795/eletkerek-kenyer

Re: válasz

(Szamóca, 2011.12.19 14:20)

Szia!
Köszönöm a gratulációt!
A recept megjelent a Kifőztük kenyeres különszámában is, úgyhogy bárki hozzájuthatott. :)
(Én azt nevezem "lopásnak", ha valaki nem maga készíti el, hanem az én fotómat használja sajátjaként, állítja be úgy, mintha ő készítette volna. Abban igazad van, hogy mindenképp elegáns és korrekt dolog megemlíteni a forrást.)

Re: válasz

(Szamóca, 2011.12.19 14:30)

Az utolsó tényleg egyértelmű lopás.

Szilvinek

(Szamóca, 2010.01.26 11:05)

Szia!
Nincs semmi különösebb oka, hogy így neveztem el. De azóta átvették ezt az elnevezést a többiek is, akik ehhez hasonló kenyeret sütnek. :)

élet kerék kenyér

(Szilvi, 2010.01.23 21:27)

Azt szeretném kérdezni,hogy ez a csodás kenyér honnan kapta a nevét?Miből kifolyólag?A választ előre is köszönöm.

A kenyérről

(Tücsi, 2009.06.03 07:13)

Ez a kenyér olyan gyönyörű, hogy valami Magyarországról szóló reklámanyagban lenne a helye, mert szerintem komoly reklámértéke van.

erről a kenyérről

(Jade, 2009.05.28 07:31)

Ez a kenyér gyönyörű.

Szia!

(Szamóca, 2008.09.20 21:25)

Köszönöm szépen a gratulációt! Nagyon kedves tőled. :)

tajga43@citromail.hu

(Sándor Zsója, 2008.09.20 13:32)

Csodálom, hogy még senki sem gratulált ehhez a csodakenyér-sütihez!Annál is inkább,mert tele van egészséges hozzávalóval.Hát Gratulálok,az egész blog esztétikai élmény!