Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


EXPRESSZ ZSEMLE

2014.01.13

A recept eredetijét MAX oldalán olvastam.

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 2-2,5 dl langyos tej (vagy langyos víz), 2,5 dkg (fél kocka) élesztő, 2 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj, 1 teáskanál cukor, 2 kávéskanál só. A tetejére: 1 tojás villával felverve, magvak.

 

p1480459-dd.jpg

  

Elkészítés:

A tejet összekeverjük a cukorral és egy kanál liszttel, belemorzsoljuk az élesztőt, majd megvárjuk, hogy a folyadék tetején vastag, halványbarna hab képződjön.

A többi liszthez hozzáadjuk a sót, majd az élesztős tejet, és összegyúrjuk. Mikor összeállt, beledolgozzuk a vajat vagy olajat is. (Nem kell dagasztani, csak addig gyúrjuk, míg a tészta sima nem lesz, össze nem áll.) Tíz percig pihentetjük.

Ezután lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. A tetejét vékonyan megkenjük tojással. A tésztát (lehetőleg pizzavágóval) kis tenyérnyi négyzetekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, majd meghintjük magvakkal.

220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Langyosra hűtve vagy hidegen fogyasztjuk. Kiváló szendvicseket készíthetünk belőle sós és édes hozzávalókkal is.

 

p1480485-ddd.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Expressz zsemle

(Anikó, 2014.01.13 18:00)

Szia,hány darabot készítettél? Én is megcsináltam Max receptje alapján, de nekem a 12-16 db esetén minikék lesznek. Köszi a választ előre is, Anikó

Re: Expressz zsemle

(Szamóca, 2014.01.13 21:24)

Szia Anikó!
Nálam kicsit több volt a liszt, mint Maxnál, így lett 12 darab. Tény, hogy nem hatalmasak. Akkorák, mint egy jól megtermett pogácsa.

Re: Re: Expressz zsemle

(Anikó, 2014.01.14 10:10)

Köszi, akkor megnyugodtam :)