Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


FÉLBARNA KENYÉR

2008.01.24

Hozzávalók: fél kg fehér (tönköly)liszt, fél kg teljes kiőrlésű (tönköly)liszt, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2 kiskanál só, fél liter langyos víz, 1 kiskanál cukor.

  

vaj-es-kenyer-039-ddd.jpg

    

Elkészítés:
Egy tálkába öntjük a langyos vizet, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és a cukrot, aztán belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután várunk, hogy az élesztő felfusson (a víz tetején halványbarna hab képződjön).

A többi lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a sót és beleöntjük a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, langyos vizet adunk még hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta.
Addig gyúrjuk a tésztát, amíg az edény falától el nem válik. Aztán letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg duplájára nem nő.
A megkelt tésztából belisztezett kézzel két egyforma nagyságú cipót formázunk, a cipók tetejét éles késsel bevágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, és 220 fokos sütőben barnára sütjük.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kissé lapos lett

(Ági, 2012.01.14 09:54)

Szia Szamóca! az a problémám, hogy szerintem nagyon lapos lett a kenyerem sütés után, nem jött fel annyira, pedig előtte szépen megkelt. Lehet, hogy nagyon kemény volt a tészta? Gázsütőben sütöttem, ami csak alulról süt, nem tettem se vizet semmit alá, csak úgy simán készítettem. Kicsit sűrű lett, bár laktató, az biztos, de ilyennek kell lennie? A te kenyered sokkal szebb-levegősebb-így fénykép alapján. Előre is köszi a választ!

Re: kissé lapos lett

(Szamóca, 2012.01.14 14:11)

Szia Ági!
Sajnos nem értek a gázsütőhöz. Egyszer használtam pár hétig, de nekem semmi sem sikerült benne. :(

Kenyér

(Farkasné, 2010.05.15 19:13)

Köszi szépen kipróbálom nagyon jó az oldalad!

Kenyér

(Szamóca, 2010.05.14 19:08)

Szoktam langyos tejben is felfuttatni az élesztőt, de vízben is jó.

Hozzávalók

(Farkasné, 2010.05.14 17:11)

"a tej tetején halványbarna hab képződjön"
Szió az lenne a kérdésem,hogy tej is kell bele?

Kenyér

(Szamóca, 2010.04.19 09:50)

Látod, pont ilyen kenyérre kéne áttérned. (bólogatós fejecske)

kenyér

(carpi, 2010.04.19 09:47)

Én meg profin jól megenném. :) PUSSZ.

A kenyér héja

(Szamóca, 2009.07.13 10:31)

Szia!
Én semmi "varázslatot" nem csinálok a kenyérrel sülés közben. De tudom, hogy van, aki sütőzacskóban süti, van aki lezárható jénai tálban, van aki kis tál vizet rak a sütő aljába, hogy sülés közben párologjon.
Ki lehet próbálni mindet. De én a minél egyszerűbb dolgokat szeretem.

kenyér héja

(mariasbanana, 2009.07.12 19:35)

èn nem okoskodom, csak megkérdezem hogy hogy lesz vastag héja a kenyérnek? Nem kened meg semmivel? nem raksz vizet a sutöbe párologni? Hát hogy van ez? én nem tudok magyar kenyeret sutni azért kérdezem Köszi