Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


FOCACCIA

2012.01.22

Hozzávalók:

50 dkg liszt, fél kocka (2-3 dkg) friss élesztő, 3-4 dl langyos víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, só, friss fűszernövény (kihagyható).

     

p1190354-ee.jpg

     

Elkészítés:

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Egy evőkanálnyit átteszünk belőle egy bögrébe, rászórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk másfél deci langyos vizet, és megvárjuk, amíg a víz tetején vastag, halványbarna hab képződik (fölfuttatjuk az élesztőt.)

A fölfuttatott élesztőt a nagy tál lisztbe öntjük, egy kávéskanál sót és két evőkanál olívaolajat adunk a liszthez, és fokozatosan, apránként beleöntve a többi langyos vizet puha, sima, rugalmas tésztát gyúrunk. (Nem kell mind a 4 dl vizet fölhasználni, ha a tészta kevesebbtől is puha, rugalmas lesz. A lisztek folyadékfelvevő képessége nagyon különböző. A tésztát letakarva egy órát pihentetjük.

A pihentetés után tetszőleges méretű körlapokat formázunk belőle, tenyérrel ellapogatjuk őket (kb. fél centi vastagok legyenek), és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. (Én a sütés végén néhány percre rá szoktam kapcsolni a grillt is, hogy kívül kissé ropogós legyen a belül puha kenyérlángos.

Még forrón meglocsolhatjuk vagy átkenhetjük olívaolajjal és megszórhatjuk durva szemű sóval. A kenésre használt olajba keverhetünk ízlésünknek megfelelő fűszernövényeket is, pl. rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót., reszelt fokhagymát, vagy apróra vágott csilit. (A fűszereket a tésztába is belegyúrhatjuk, de gyúrhatunk bele pl. olajbogyót is.)

 

p1130999-dd.jpg

  

Tipp:

Ugyanebből a tésztából ízlésednek megfelekő feltétekkel pizzát is készíthetsz.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.