GOMBAKRÉMES KIFLI
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál (olíva)olaj, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, langyos víz, a tetejére szezámmag, napraforgómag, tökmag... valamint 1 tojás kissé felverve a kenéshez.
A töltelékhez: 30 dkg gomba, só, pirospaprika, apróra vágott petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj.
Elkészítés:
A töltelékhez a megtisztított, felszeletelt gombát olajon megpároljuk, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A lisztet a tejfölbe keverjük, és a keveréket megpárolt gombába öntjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr és besűrűsödik, levesszük a tűzről. Kihűtve kenjük a tésztára.
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a langyos vízben. Amikor megkelt, a liszthez öntjük, beleszórjuk a sót, beleöntjük az oaljat, és kenyértésztát dagasztunk belőle (ha nem elég a víz, öntünk még kicsit hozzá). A tésztát duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, két cipót formálunk belőle. A cipókat egyenként fél centi vastag köralakú lappá nyújtjuk. A kört éles késsel átlósan félbe, negyedbe majd nyolcadba vágjuk (így nyolc egyforma körcikket kapunk). A körcikkeket bekenjük tojással, a kör széle felöli széles végükre halmozunk egy evőkanál tölteléket, és a csúcsuk felé feltekerjük. Kifliket formálunk belőlük. A tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk szezám- vagy napraforgómaggal, aztán előmelegített sütőben megsütjük.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia Zsóka!
Úgy gondolom, hogy nyugodtan. Nagyon finom lesz. (Én is gyakran teszek a tésztákba szárított búzacsírát. Csak értékesebb tőle a liszt.)
liszt
(Zsóka, 2009.04.04 22:12)A családból valaki tévedésből kenyérlisztet vett-csirával dúsítva.Szerinted ezt a kiflit megsüthetem belőle?
Szia Kiddy!
(Szamóca, 2008.10.11 16:11)
Nyugodtan megcsinálhatod sima búzalisztből is. Az íze ugyanolyan finom lesz. Csak a tönkölyliszt egészségesebb.
A tönkölybúza fehérjetartalma hatszorosa a búzáénak és ez a típusú fehérje sokkal jobban hasznosítható az emberi szervezet számára, mert az aminosav összetétele egyedülálló. Nagyon magas az ásványianyag- és vitamintartalma is. A cukorbetegeknek is inkább javasolt, és a különleges fehérje-keményítő aránya miatt sokkal kevésbé hízlal, mint a sima búzaliszt.
http://bakerstreet.freeblog.hu
(Kiddy, 2008.10.11 12:57)Jaj, de guszta! Mentettem a receptet, most már tényleg be kell szereznem némi tönkölylisztet... =)
Kenyérliszt
(Szamóca, 2009.04.04 22:43)