Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


GOMBAKRÉMES KIFLI

2008.01.23

Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál (olíva)olaj, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, langyos víz, a tetejére szezámmag, napraforgómag, tökmag... valamint 1 tojás kissé felverve a kenéshez.

A töltelékhez: 30 dkg gomba, só, pirospaprika, apróra vágott petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj.

 

p1350278-dd.jpg

 

Elkészítés:

A töltelékhez a megtisztított, felszeletelt gombát olajon megpároljuk, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A lisztet a tejfölbe keverjük, és a keveréket megpárolt gombába öntjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr és besűrűsödik, levesszük a tűzről. Kihűtve kenjük a tésztára.

Az élesztőt  a cukorral felfuttatjuk a langyos vízben. Amikor megkelt, a liszthez öntjük, beleszórjuk a sót, beleöntjük az oaljat, és kenyértésztát dagasztunk belőle (ha nem elég a víz, öntünk még kicsit hozzá). A tésztát duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, két cipót formálunk belőle. A cipókat egyenként fél centi vastag köralakú lappá nyújtjuk. A kört éles késsel átlósan félbe, negyedbe majd nyolcadba vágjuk (így nyolc egyforma körcikket kapunk). A körcikkeket bekenjük tojással, a kör széle felöli széles végükre halmozunk egy evőkanál tölteléket, és a csúcsuk felé feltekerjük. Kifliket formálunk belőlük. A tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk szezám- vagy napraforgómaggal, aztán előmelegített sütőben megsütjük.

 

p1350273-dd.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kenyérliszt

(Szamóca, 2009.04.04 22:43)

Szia Zsóka!
Úgy gondolom, hogy nyugodtan. Nagyon finom lesz. (Én is gyakran teszek a tésztákba szárított búzacsírát. Csak értékesebb tőle a liszt.)

liszt

(Zsóka, 2009.04.04 22:12)

A családból valaki tévedésből kenyérlisztet vett-csirával dúsítva.Szerinted ezt a kiflit megsüthetem belőle?

Szia Kiddy!

(Szamóca, 2008.10.11 16:11)

Nyugodtan megcsinálhatod sima búzalisztből is. Az íze ugyanolyan finom lesz. Csak a tönkölyliszt egészségesebb.
A tönkölybúza fehérjetartalma hatszorosa a búzáénak és ez a típusú fehérje sokkal jobban hasznosítható az emberi szervezet számára, mert az aminosav összetétele egyedülálló. Nagyon magas az ásványianyag- és vitamintartalma is. A cukorbetegeknek is inkább javasolt, és a különleges fehérje-keményítő aránya miatt sokkal kevésbé hízlal, mint a sima búzaliszt.

http://bakerstreet.freeblog.hu

(Kiddy, 2008.10.11 12:57)

Jaj, de guszta! Mentettem a receptet, most már tényleg be kell szereznem némi tönkölylisztet... =)