Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


GRISSINI

2008.01.23

Hozzávalók:
45 dkg fehér (tönköly)liszt (sima fehér búzaliszt is jó hozzá), 5 dkg zabpehely, fél kocka (2,5 dkg) friss élesztő, egy kiskanál cukor, egy mokkáskanál só, 5 dkg vaj,
2 dl langyos tej
(vagy langyos víz), 10 dkg reszelt sajt, 1 villával kissé felvert tojás, hántolt napraforgómag, hántolt tökmag, szezámmag...

 

 

Kép

 

   

Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos tejben (vízben) a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba öntjük. Beleszórjuk a zabpelyhet, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. Ha a tészta túl kemény, adjunk hozzá apránként még egy kis langyos tejet vagy vizet.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és kb. duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk. A téglalapot megkenjük az olvasztott, de nem meleg vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal, és félbe hajtjuk úgy, hogy a tészta egyik fele takarja a másik felét. A tészta tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a magvakkal, a magvakat rányomkodjuk, aztán a tésztát hosszú csíkokra vágjuk. (Nekem ebből a mennyiségből 8 db  kb. 35 cm hosszú, 3-4 cm széles csík jött ki.) A csíkokat megtekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Még negyed órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra, aztán szép aranybarnára sütjük a megkelt grissiniket.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

grissini

(Gabi, 2013.01.03 19:18)

Szia!
Ma délután megsütöttem Graham és rozsliszt keverékével a recept szerint... Fantasztikusan ízlett a családnak, ilyen tartalmas finomságokra vágyom, mert már nagyon unom a sok felfújt fehér lisztes péksütit!!!

Grissini

(Viki, 2010.06.15 13:19)

Nagyon jól néz ki, most, hogy itt a nyári szünet megcsinálom a családnak!:)

Zabpehely

(Szamóca, 2009.10.01 09:52)

Szia Lilla!
Nem kell ledarálni a zabpelyhet. Csak bele kell szórni a tésztába.
Corn flakes nem jó bele.

GRISSINI

(Lilla, 2009.10.01 09:47)

A zabpelyhet úgy egészben kell a liszthez adni? Vagy előtte le kell darálni? Vagy nem a cornflaes-ből kell csinálni?