Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


GYÖKÉRKENYÉR

2008.01.10

Hozzávalók:

75 dkg fehér (tönköly)liszt, 10 dkg zabpehely, 5 dkg zabkorpa, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2 kiskanál só, kb. fél liter langyos víz, 1 kiskanál cukor.

 

p1330160-dd.jpg

       

Elkészítés:

Egy tálkába kb. 2 dl langyos vizet öntünk, beleszórunk egy-két kanálnyi lisztet és a cukrot, aztán belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, azután várunk, hogy az élesztő felfusson (a víz tetején vastag halványbarna hab képződjön).
A többi lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a zabpelyhet, zabkorpát és a sót és beleöntjük a felfutott élesztőt.

Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat úgy, hogy közben apránként langyos vizet öntünk a tésztához. Egy ruganyos, könnyen gyúrható, puha, az edény falától elváló masszuát kell kapnunk.
Az összegyúrt tésztát 
letakarjuk, és langyos helyen kelni hagyjuk, amíg duplájára nem nő (kb. egy óra).

A megkelt tésztából belisztezett kézzel négy egyforma nagyságú cipót formázunk, a cipókat hosszúkás rudakká sodorjuk, aztán lazán megtekerjük, mint a kicsavart ruhát. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, és 220 fokos sütőben barnára sütjük.

  

p1330181-dd.jpg

  

Tipp:

Jót tesz a sülő kenyérnek, ha a sütés megkezdése előtt a sütő aljába egy kis hőálló edényben kb. fél liter forró vizet teszünk. A párolgó gőzben a kenyér szebben sül.

 

p1460934-dd.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kenyér

(juliarekasi@gmail.com, 2013.11.21 23:18)

hozzavalok

(Laci, 2013.11.21 22:08)

Szia, a kerdesem annyi hogy vajon a hozzavalokat itt Angliaban is be tudom szerezni? Nem vagyok jartas a lisztkerdesben:) Koszonom :)

Rusztikus kenyér

(Zsuzsa, 2011.02.04 13:45)

Köszönöm gyors válaszod, kedves Szamóca, nagyon szeretem a receptjeid, és ezt holnap szeretném elkészíteni a barátaimnak, disznótoros mellé. A következő akcióm pedig a tepertős pogácsa recepted lesz.
Köszönettel,

zsuzsa

Kenyér

(Szamóca, 2011.02.02 17:06)

Szia Zsuzsa!
Ha nedves a tészta, nem potyog le a magok nagy része.
De bekenheted a kenyér tetejét egy kis langyos vízzel vagy tejjel, tojással is.

Rusztikus kenyér

(Zsuzsa, 2011.02.02 14:59)

Az volna a kérdésem, hogy ha magokat szórok a tetejére, mivel kenjem meg előtte, hogy ne potyogjanak le róla a magok?

Köszönettel, Zsuzsa