Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HAGYMÁS POGÁCSA

2008.01.21

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 25 dkg puha vaj, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 1 dl tej, kb. 2 dl tejföl (attól függően, mennyitől áll össze a tészta), 1 dl étolaj, 1 közepes fej lilahagyma, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor.
A pogácsák tetejére: egy villával lazán felvert tojás.

  

Kép

   

Elkészítés:

A hagymát apró kockákra vágjuk, az étolajon üvegesre sütjük. Vigyázat, nem szabad megbarnítani! A hagymás olajat félretesszük kihűlni.

Az élesztőt egy deci langyos tejben a cukorral fölfuttatjuk. (Az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, hogy a tej tetején vastag halványbarna hab képződjön.)

A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a vajat és a sót, beleöntjük az élesztős tejet, és annyi tejföl hozzáadásával, amennyitől összeáll, tésztává gyúrjuk. Egy jó puha, ragacsos, de nem folyós tésztát kell kapnunk.

A tésztát egy órát langyos helyen letakarva kelesztjük.

A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, elosztjuk rajta az olajos hagyma felét, aztán összehajtogatjuk***, majd letakarva negyed órát pihentetjük. Ezután megismételjük a nyújtást, hagymás kenést, hajtogatást és a pihentetést.
A pihentetés után a tésztát két centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét tojással megkenjük, késsel berácsozzuk, aztán pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsiben 220 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük.

*** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

 

Tipp:

A pogácsák tetejét sütés előtt megszórhatod különféle magvakkal.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.