Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HAJDINÁS KENYÉR

2008.01.21

Hozzávalók:

25 dkg hajdinaliszt, 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 3-3,5 dl langyos víz, 1 kiskanál ecet, 1 evőkanál (oliva) olaj (más növényi olaj is jó). A kenyerek tetejére magvak (kihagyható).

  

Kép

 

Elkészítés:

Egy bögre vízbe belekeverjük a cukrot és 1-2 evőkanál lisztet, aztán belemorzsoljuk az élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik).

A liszteket a sóval egy tálba szórjuk. Beleöntjük az ecetet, az olajat, majd a felfuttatott élesztőt, és ha kell még vizet apránként hozzáadva az egészből sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. (Legjobb robotgéppel vagy kenyérsütő gép dagasztó programjával.)

A tésztát ezután langyos helyen, letakarva kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ezután átgyúrjuk, és cipóvá vagy cipókká formáljuk. (Én három kisebb cipót szoktam sütni belőle.)

A cipókat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tetejüket megkenjük langyos vízzel, 1-2 helyen bevágjuk, magvakkal megszórjuk, aztán 200 fokos sütőben megsütjük. A kenyér akkor sült át, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hajdinás kenyér

(manyoka, 2011.05.05 15:56)

Kedves Szamóca!
Nagyon finom lett a hajdinás cipó, ma megcsináltam: kívül ropogós, belül pedig finom puha bélzetű. Igazán jó recept. Kíváncsi vagyok, hogy kölesliszttel milyen lehet.