HALAK TÖLTVE
Az ötletért hálás köszönet Orbán Rózsikának.
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, fél kocka (kb. 2-3 dkg) élesztő, 3 kiskanál só, 2 dl langyos tej, 1 nagyobb vagy 2 kisebb főtt krumpli áttörve (vagy ennek megfelelő mennyiségű krumplipüré vagy krumplipehely), csipetnyi cukor, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 3 evőkanál (oliva)olaj. A kenéshez: villával fölvert tojás.
A tészta elkészítése:
Egy kis tálkába langyos tejet öntünk, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy csipetcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, aztán várunk, hogy az élesztő felfusson (a víz tetején halványbarna hab képződjön).
A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a sót, és beleöntjük a
felfutott élesztőt, az olajat és belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk az áttört krumplit. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, langyos tejet adunk még hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta. Amikor összeállt, simára gyúrjuk. (Puha, kicsit ragadós tésztát kell kapnunk.)
A tésztát letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg a duplájára nő.
Amikor a tészta megkelt, az alábbi töltelékek valamelyikével töltjük meg:
Gombás:
Megtisztított, felszeletelt gombát olajon megpárolunk, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A megpárolódott gombát tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tűzről.
Gombás, füstöltsajtos:
Megtisztított, felszeletelt gombát olajon megpárolunk, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A megpárolódott gombát tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tűzről.
Darált húsos:
Vagy ledarált pörköltből készítjük, vagy darálthúsból pörköltet főzünk. A pörköltet tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tűzről.
Természetesen szójapörköltből is készülhet a töltelék.
De tölthetjük a tésztát pizzamártással és bármilyen pizzafeltéttel, párolt káposztával, sajttal, sőt, édes töltelékekkel: túróval, mákkal, dióval, almával, meggyel is. Ha édes töltelékkel készítjük a halacskákat, természetesen nem teszünk a tésztába fokhagymát. Helyette 1-2 csomag vaníliás cukrot és egy citrom reszelt héját javaslom.
Ha a tészta megkelt és a töltelék is készen van, megformázzuk a halacskákat.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 16 egyforma nagyságú részre osztjuk. Minden tésztadarabból gömböt gyúrunk.
A tésztagömböket egyenként ovális alakúra nyújtjuk.
A tésztát átkenjük villával kissé fölvert tojással. Aztán a fölső harmadára tesszük a tölteléket.
A töltelékes részt középre hajtjuk.
Ráhajtjuk az alsó részt.
A tészta két végét becsípjük, mintha szaloncukor formát készítenénk.
A halacska hátán ollóval pikkelyeket vágunk.
A halacskákat sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe rakjuk és átkenjük tojással.
Napraforgómagból szemet is ragaszthatunk a halacskáknak.
A süteményt előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Melegen és hidegen is finom.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia! :)))
Hogy jól, az túlzás, de vagyunk.
Képek
(Ági, 2010.03.26 10:16)
Szia Szamóca,
az "okosok" szerint a lassabb netem az oka, hogy a képek nem töltődnek be rendesen. Ha többször frissítgetem az oldalt, akkor egyszercsak megjelennek. :)
Köszi!
Képek
(Szamóca, 2010.03.24 10:36)
Szia Ági!
Nem tudom, miért látsz ikszeket a képek helyén. :(((
Nagyon sajnálom. Eddig más még nem említett ilyesmit.
Megpróbálok utánanézni, mi lehet az oka.
A halacskákból nem folyik ki a töltelék, mert a hátukon, ahol megvagdosom őket, két réteg tészta van, és nem vágom át nagyon mélyen.
Képek
(Ági, 2010.03.24 10:14)
Szia,
nekem egy csomó kép helyén csak egy "x" jelenik meg.
Nálam lehet a hiba?
Más... ha ollóval csipkeded a halacska hátá, nem folyik ott ki a töltelék?
Töltelék
(Szamóca, 2010.03.14 10:40)Gondolom, ha valami szóródósabb tölteléket tesz bele az ember, akkor muszáj középre tenni. De a gombás és a húsos nem szóródik le az átfordításkor.
halacska
(kaleva, 2010.03.14 10:34)
Bocs, akkor nem szóltam semmit! Én még nem sütöttem meg, tehát csak a levegőbe beszéltem......
Halacskák
(Szamóca, 2010.03.14 10:30)
Először úgy csináltam, de úgy valamiért nem működött annyira. Azok a halak sülés közben kicsit szétváltak.
De lehet, hogy másnak úgy tényleg jobban megy.
halacska
(kaleva, 2010.03.14 10:19)
Viki, csak egy észrevétel, -ezt majd töröld,ne jelenítsd meg,- nem lenne egyszerűbb, ha a tölteléket egyből középre tennénk, és úgy hajtanánk a tésztát rá? Könnyebb lenne, mint töltelékestől befordítani, nem?
Pankának
(Szamóca, 2010.03.29 13:00)