Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HALAK TÖLTVE

2008.01.21

 

Az ötletért hálás köszönet Orbán Rózsikának. 

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt, fél kocka (kb. 2-3 dkg) élesztő, 3 kiskanál só, 2 dl langyos tej, 1 nagyobb vagy 2 kisebb főtt krumpli áttörve (vagy ennek megfelelő mennyiségű krumplipüré vagy krumplipehely), csipetnyi cukor, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 3 evőkanál (oliva)olaj. A kenéshez: villával fölvert tojás.

  

Kép

  

A tészta elkészítése:
Egy kis tálkába langyos tejet öntünk, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy csipetcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, aztán várunk, hogy az élesztő felfusson (a víz tetején halványbarna hab képződjön).
A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a sót, és beleöntjük a
felfutott élesztőt, az olajat és belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk az áttört krumplit. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, langyos tejet adunk még hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta. Amikor összeállt, simára gyúrjuk. (Puha, kicsit ragadós tésztát kell kapnunk.)

A tésztát letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg a duplájára nő.
Amikor a tészta megkelt, az alábbi töltelékek valamelyikével töltjük meg:

 

Gombás:
Megtisztított, felszeletelt gombát olajon megpárolunk, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A megpárolódott gombát tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tűzről.


Gombás, füstöltsajtos:
Megtisztított, felszeletelt gombát olajon megpárolunk, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A megpárolódott gombát tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tűzről.

 

Darált húsos:
Vagy ledarált pörköltből készítjük, vagy darálthúsból pörköltet főzünk. A pörköltet tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tűzről.
Természetesen szójapörköltből is készülhet a töltelék.

 

De tölthetjük a tésztát pizzamártással és bármilyen pizzafeltéttel, párolt káposztával, sajttal, sőt, édes töltelékekkel: túróval, mákkal, dióval, almával, meggyel is. Ha édes töltelékkel készítjük a halacskákat, természetesen nem teszünk a tésztába fokhagymát. Helyette 1-2 csomag vaníliás cukrot és egy citrom reszelt héját javaslom.

 

Ha a tészta megkelt és a töltelék is készen van, megformázzuk a halacskákat.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 16 egyforma nagyságú részre osztjuk. Minden tésztadarabból gömböt gyúrunk.

A tésztagömböket egyenként ovális alakúra nyújtjuk.

  

Kép

  

A tésztát átkenjük villával kissé fölvert tojással. Aztán a fölső harmadára tesszük a tölteléket.

  

Kép

  

A töltelékes részt középre hajtjuk.

  

Kép

  

Ráhajtjuk az alsó részt.

 

Kép

 

A tészta két végét becsípjük, mintha szaloncukor formát készítenénk.

 

Kép

 

A halacska hátán ollóval pikkelyeket vágunk.

 

Kép

 

A halacskákat sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe rakjuk és átkenjük tojással.

 

Kép

 

Napraforgómagból szemet is ragaszthatunk a halacskáknak.

A süteményt előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Melegen és hidegen is finom.

  

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pankának

(Szamóca, 2010.03.29 13:00)

Szia! :)))
Hogy jól, az túlzás, de vagyunk.

halacska

(Panka, 2010.03.27 20:09)

Szia Szamóca!
Remélem jól vagytok?

Képek

(Ági, 2010.03.26 10:16)

Szia Szamóca,
az "okosok" szerint a lassabb netem az oka, hogy a képek nem töltődnek be rendesen. Ha többször frissítgetem az oldalt, akkor egyszercsak megjelennek. :)
Köszi!

Képek

(Szamóca, 2010.03.24 10:36)

Szia Ági!
Nem tudom, miért látsz ikszeket a képek helyén. :(((
Nagyon sajnálom. Eddig más még nem említett ilyesmit.
Megpróbálok utánanézni, mi lehet az oka.
A halacskákból nem folyik ki a töltelék, mert a hátukon, ahol megvagdosom őket, két réteg tészta van, és nem vágom át nagyon mélyen.

Képek

(Ági, 2010.03.24 10:14)

Szia,

nekem egy csomó kép helyén csak egy "x" jelenik meg.
Nálam lehet a hiba?

Más... ha ollóval csipkeded a halacska hátá, nem folyik ott ki a töltelék?

Töltelék

(Szamóca, 2010.03.14 10:40)

Gondolom, ha valami szóródósabb tölteléket tesz bele az ember, akkor muszáj középre tenni. De a gombás és a húsos nem szóródik le az átfordításkor.

halacska

(kaleva, 2010.03.14 10:34)

Bocs, akkor nem szóltam semmit! Én még nem sütöttem meg, tehát csak a levegőbe beszéltem......

Halacskák

(Szamóca, 2010.03.14 10:30)

Először úgy csináltam, de úgy valamiért nem működött annyira. Azok a halak sülés közben kicsit szétváltak.
De lehet, hogy másnak úgy tényleg jobban megy.

halacska

(kaleva, 2010.03.14 10:19)

Viki, csak egy észrevétel, -ezt majd töröld,ne jelenítsd meg,- nem lenne egyszerűbb, ha a tölteléket egyből középre tennénk, és úgy hajtanánk a tésztát rá? Könnyebb lenne, mint töltelékestől befordítani, nem?

Halacskák

(Szamóca, 2010.03.14 10:09)

Szia! Örülök neki. :)

Halacska!

(kaleva, 2010.03.14 09:59)

Ez nagyon tetszik!