Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KARÁCSONYFAKENYÉR

2012.11.19

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dl langyos tej vagy író, 1 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 2 kávéskanál só. A tetejére: magvak és/vagy dekorsó.

  
 

p1280033-dd.jpg

 
Elkészítés:  
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és megvárjuk, amíg az élesztő jól felhabosodik. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tejfölt és a sajtot, beleöntjük a megkelt élesztőt, és elkezdjük a hozzávalókat összegyúrni. Ha túl száraz, és nem áll össze (a tészta keménysége erősen függ a liszt minőségétől), akkor nagyon óvatosan, apránként langyos vizet öntünk hozzá. Lágy tésztát kell kapnunk. (A dagasztást természetesen végezhetjük géppel is.) Amikor a tészta már teljesen sima és elválik az edény falától, letakarva egy órát kelesztjük.
Ezután 16 egyforma nagyságú darabra osztjuk. A darabokat gömbbé formázzuk. A tésztagolyókat fenyőfa formában sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A kenyér tetejét megszórjuk a magvakkal. Ezután még fél órát kelesztjük.
Végül 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.