Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


HÁZI KENYÉR

2008.01.21

Hozzávalók:
1 kg tönkölybúza fehérliszt (vagy sima fehérliszt), 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2 kiskanál só, langyos víz (kb. fél liter), a kiskanál cukor.

   

p1310999-dd.jpg

   

Elkészítés:

Egy kis tálkába 1 dl langyos vizet öntünk, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy kiskanál cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, aztán várunk, hogy az élesztő felfusson (a víz tetején vastag, halványbarna hab képződjön).
A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a sót, és beleöntjük a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, még egy kis langyos vizet adunk hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta.
Amikor összeállt, simára gyúrjuk. Aztán letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg a tészta duplájára nem nő (kb. egy óra).
A megkelt tésztából kicsit beolajozott kézzel (hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta) cipót vagy cipókat formázunk, a tetejüket hosszában vagy keresztben 1-2 centi mélyen bevághatjuk. A cipót (cipókat) sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 220 fokos sütőben barnára sütjük.

(Onnan tudjuk meg, hogy a kenyerünk átsült-e, hogy megkocogtatjuk az alját. Ha kongó hangot ad, megsült.)

   

p1500609-dd.jpg

    

Ugyanígy készíthetünk teljes kiőrlésű lisztből vagy fehér liszt és teljes kiőrlésű liszt keverékéből is kenyeret.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

a kenyérről

(Emma, 2010.12.21 20:59)


A tésztába tettem egy kanál olajat ,a tetejét sütés előtt vízzel lekentem és mikor megsült vízzel megint lekentem így hagytam a sütőbe kihűlni . A teteje így puha ,és a belseje finom .

Teri Fuzesiteri@hotmail.com

(Fuzesi TERI, 2010.11.13 09:04)

Kenyer. Nagyon finom lett a kenyerke, de a helya kicsit kemeny. Esetleg van valami otleted hogy, hogyan lehetne puhitani? koszonom

Porélesztő

(Szamóca, 2010.02.28 07:57)

Márta, nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Házi kenyér

(Szamóca, 2010.02.25 10:09)

Szia Tünde!
Bocsáss meg, hogy nem válaszoltam rögtön!
A frissen sült kenyér héja kicsit kemény általában. Ahogy kihűl, meg szokott puhulni.
Én nem szoktam lekenni tojással, viszont miután megsült, kicsit megspriccelem vízzel a tetejét. Attól egy picit kicserepesedik, és inkább ropogós, mint kemény lesz.
Én az összes kenyeret és péksüteményt fagyasztva tárolom kisebb adagokban bezacskózva. A kenyeret is darabolva vagy szeletelve. Este előveszek a mélyhűtőből egy csomagot, kirakom zacskóstul a konyhapultra, és reggelre fölenged, olyan, mint a friss.
Zsemlét én a vajaskifli receptjéből szoktam sütni. A vizes zsemléhez annyi különböző - számomra vad - alapanyagot és bonyolultságot írnak a "nagyok" (aszkorbinsavtól az öregtésztáig), hogy eddig még nem éreztem késztetést kipróbálni.
Leginkább olyasmiket szeretek sütni, amikhez van itthon alapanyag, és nem több nap, mire elkészülnek.
Nem mondom, néha jó kísérletezni is, de csak módjával. :)

Puhult, fagyasztani lehet?

(Tünde, 2010.02.25 08:31)

Szia!

Nagyon örülök, mert mára sokat puhult a héja!!! De ötletet továbbra is szívesen fogadok, hátha még lehet kicsit puhítani.
Olyan finom, köszi a recepteket!
Kalácsot sütöttem tegnapelőtt:)

Azt kérdezném még, hogy természetesen költségkímélőbb többet sütni, le tudom fagyasztani ugyanúgy mint bármelyik kenyeret?

Köszi!
Ui: Vizes zsemle recepttel próbálkoztál már, vagy csak én nem találom? ;)

Héja

(Tünde, 2010.02.24 17:35)

Szia!

45 percig sütöttem, úgy tűnik elég volt. Nagyon finom lett, én is megkentem vajjal és megsóztam, alig lehet abba hagyni :)

Viszont azt kérdezném, hogy Nekem kicsit kemény lett a héja, megkentem tojással, ettől a színe gyönyörű lett, lehet hogy anélkül puhább? Van valami ötleted erre? Tettem kis lábosba vizet is alá...

Sütési idő?

(Tünde, 2010.02.24 15:49)

Szia!

elektromos sütőben 200 fokon Neked menyni idő alatt sül meg a 2*0,5 kg?

kenyer

(Marta Porteleki, 2010.02.22 23:57)

Mar tobbszor megsutottem ezt a kenyeret is( ha csak idom engedi). En csak porelesztot hasznalok, igaz, van rendes eleszto is, csak nem mindenhol lehet kapni itt, ahol elek. Tul sok utanjaras, igy marad a poreleszto, ami nagyon kenyelmes. 1 kg liszthez, 4 teaskanal poreleszto kell, tehat ennek aranyaban szoktam adagolni. Nekem ez bevalt, mindenfele kelttesztanal. Remelem egy kicsit tudtam segini!

Szárított élesztő

(Szamóca, 2010.02.18 15:12)

Szia Szilvi!
Az az igazság, hogy még nem próbáltam szárított élesztővel kenyeret sütni.
De működnie kéne. Talán többet használj belőle!

kenyér

(Szilvi, 2010.02.13 22:00)

Sziasztok!

Ha nekem csak száraz élesztőm van, azzal mit csináljak? Egyszer próbáltam felfuttatni, de nem jött fel. Akkor a pogácsák is eléggé laposak lettek.:(

Gázsütő

(Szamóca, 2010.02.08 19:25)

Szia Timi!
Hálásan köszönöm!

KENYÉR

(TIMI, 2010.02.08 19:07)

SZIA

ÉN NEM MELEGÍTETTEM ELŐ A SÜTŐT MERT A TÉSZTA ADDIG IS KELT MÉG.3-AS FOKOZATON SÜTÖTTEM KB 1 ÓRA ALATT KÖZÉPPEN.TETEJÉT TOJÁSSÁRGÁJA ÉS EGY CSEPP TEJ KEVERÉKÉVEL KENTEM MEG.MIKOR MEGSÜLT MEGSPRICCELTEM VÍZZEL ÍGY NAGYON PUHA LETT,SZEZÁMMAGOT ÉS TÖKMAGOT TETTEM A TETEJÉRE SIKERT ARATOTT MERT HAMAR ELFOGYOTT.

Kenyér

(Szamóca, 2010.02.08 13:15)

Szia Timi!
Nagyon szépen köszönöm a tanácsot a gázsütőben sütő olvasók nevében!
Ha esetleg erre jársz még, leírnád, hogy pontosan hogyan sütötted gázsütőben? (Milyen fokozaton, a sütő melyik részére raktad a tésztát, meddig sütötted... ?)

KENYÉR

(TIMI, 2010.02.08 12:39)

MEGSÜTÖTTEM A KENYERET,NAGYON JÓ LETT ÉS FINOM.NEKEM SIMA GÁZSÜTŐM VAN,DE MEGSÜLT RENDESEN,IGAZ A TETEJÉT MEGKENTEM TOJÁSSÁRGÁJA MEG EGY NAGYON PICI TEJ KEVERÉKÉVEL ÉS SZÉP SZÍNE LETT.

Sütő

(Szamóca, 2010.02.05 17:35)

Szia!
Sajnos nem tudok tanácsot adni, hogy olyan gázsütőben, ami csak alulról süt, hogyan kell kenyeret sütni.
Ne haragudj!

Mennyi ideig süssem a kenyeret?

(Katafol, 2010.02.04 17:42)

Még sohasem sütöttem gázsütőben kenyeret. A tönkölybúzásat megpróbálnám, de nem tudom mennyi ideig süssem. Kb?
A régi sütőknek lehetett állítani, hogy alul, vagy felül süssön.Ez most nincs.
Köszi!!!

Kenyér

(Szamóca, 2009.11.11 12:17)

Szia Anikó!
Persze, hogy lehet. Sőt, úgy valószínűleg sokkal szebb lesz a kenyered.
Szerintem jobb, ha felfuttatod az élesztőt, és úgy adod a liszthez.

kenyér

(Anikó, 2009.11.11 12:15)

Szia Csillagviki!
Szeretném elkészíteni ezt a kenyeret. Szerinted lehetne a dagasztást és a kelesztést gépben csinálni és utána a sütést rendes sütőben? Ha igen, akkor mielőtt beteszem a gépbe fel kell futtatni az élesztőt a leírt módon?

Kenyér

(Szamóca, 2009.10.18 21:09)

Szia!
Hálásan köszönöm a jótanácsokat!
Örülök, hogy egyre többen vagyunk az otthoni kenyérsütés hívei.

kenyersutes

(eva, 2009.10.18 21:04)

Sziasztok kenyeresek!Ha egy szem attort kruplit beletesztek es 2 kanal olajat meg finomabb egy regi szakacskonyvben talaltam es nagyon finom. Kovasz; Minimum 6-8val elotte kell elkesziteni. Az eleszto fele langyos viz 2-3 kanal liszt ezt elkutyulod es ennyi. En a palacsinta es a nokedli kozotti surusegure csinalom. sziasztok