KIFLI A DÉDITŐL
A Receptet hálásan köszönöm Kovács Ilának!
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 nagy pohár (kb. 3,5-4 dl) tejföl, 1 tojás, fél csomag (kb. 2,5 dkg) élesztő, 2 dl tej, 2 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 15 dkg reszeét sajt. A pogácsák tetejére: egy villával fölvert tojás és ízlés szerint magvak, reszelt sajt.
Ez egy végtelenül puha, foszlós, könnyű kifli. Nagyon finom! Érdemes kipróbálni.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, megcukrozott tejbe morzsoljuk és fölfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vasatag, halványbarna hab képződik).
A lisztet egy tálba szitáljuk, belerakjuk a vajat és összemorzsoljuk, sózzuk, beleöntjük a tejfölt, a tojást és az élesztős tejet, és robotgép dagasztó spiráljával simára gyúrjuk. Egy nagyon puha tésztát kapunk. A tésztát letakarva kelesztjük fél óráig.
Ezután alaposan meglisztezett deszkára borítjuk, és fél centi vastagra nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajt egyharmad részével, és balról középre, jobbról középre, felülről középre és alulról rá összehajtogatjuk.*** Letakarjuk, és negyed órát pihentetjük. A kinyújtást, sajttal szórást, hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük.
A harmadik pihentetés után a tésztát két részre osztjuk. Mindkét tésztaadagot fél centi vastag körlappá nyújtjuk, és éles késsel átlósan nyolc körcikkre vágjuk. A körcikkeket egyenként kiflivé tekerjük, a kiflik tetejét tojással megkenjük, ízlés szerint magvakkal megszórjuk, aztán sütőpapírral bélelt tepsiben 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
*** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.