KORPÁS KIFLI
Hozzávalók:
40 dkg fehér (tönköly)liszt, 10 dkg zabkorpa, 2,5 dkg friss élesztő, 1 kávéskanál cukor, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál (oliva)olaj, 5 dkg puffasztott amarántmag* (kihagyható), 2,5-3 dl langyos víz.
* Az amaránt eredetéről és hatásáról itt olvashatsz: AMARÁNT
A kiflik tetejére: nagyszemű só, napraforgómag, tökmag, szezámmag...
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A liszteket egy mély tálba öntjük. Beleszórjuk a zabkorpát, az amarántot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az olajat. Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A gyúrás közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék vizet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát két cipóra osztjuk. A cipókat egyenként körlappá nyújtunk. A körlapot átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.
A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt, nagy tepsit.
A kifliket a tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük langyos vízzel, megszórjuk sóval vagy magvakkal, és 220 fokon szép aranybarnára sütjük őket.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Ma megsütöttem a stanglikat és nagyon fincsik lettek, bár nekem nem lettek ilyen szép fényesek, mint a tied a képen. Te is csak langyos vízzel kented le ezeket, amik a képen vannak?
Köszönöm a receptet.
Üdv: Jucus
Korpás stangli
(Jucus, 2010.05.06 16:06)