Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KRUMPLIS KENYÉR

2008.01.18

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 1/2 kocka (2,5 dkg) élesztő, 3 evőkanál krumplipehely (vagy egy nagyobb főtt krumpli áttörve), 3 kávéskanál só, 2-3 dl langyos tej, 1 kiskanál cukor.

    

p1170244-ddd.jpg

    

Elkészítés:

Egy tálkába öntjük a langyos tejet, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, aztán várunk, hogy az élesztő felfusson (a tej tetején halványbarna hab képződjön).
A többi lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a krumplipelyhet, a sót, és beleöntjük a felfutott tejes élesztőt. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, langyos vizet adunk hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta.
Addig gyúrjuk a tésztát, amíg az edény falától el nem válik. Aztán letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg a tészta duplájára nem nő.
A megkelt tésztából cipót formázunk. (Megszórhatjuk szezámmaggal.) Megint kelesztjük 15-20 percig, aztán a cipó tetejét éles késsel bevágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 220 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük.

 

p1340999-dd.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Krumplis kenyér

(Bencsera, 2013.03.16 16:19)

Nagyon köszönöm a receptet! Ma megsütöttem, nagyon jól sikerült, csodaszép kívül és isteni finom belül! Picit variáltam a recepten, került bele egy kis margarin is a tésztába, egyszerűen isteni! :)

Köszönöm!

vélemény

(Veronika, 2011.01.03 19:05)

Ma úgy döntöttem,hogy sütök valamit az Ön oldaláról.
Már régóta kenyeret szerettem volna sütni. Most azért válogatunk,h. végül mit süssek. Aztán eldöntöttük,h. süssek kenyeret, de annyi jó recept van,h. nem tudtam eldönteni,h. melyiket. Végül megkértem anyut,h. döntse el, és a krumplis kenyérnél maradtunk. (még szerencse,h. kenyeret sütöttünk,mert közbe kdierült,h. megromlott a bolti kenyér :s ) Szóval megcsináltam ezt a krumpliskenyeret, igaz én a szezámmagot kihagytam belőle, de olyan sikert arattam,h. a nővérem, aki nem szereti a kenyeret, még ő is egy egész cipónyit megevett. Anyum sem tudott ellenálni neki, és persze én sem. Köszönöm a receptet.

hát ez! :)

(Tigrislilom, 2010.12.21 13:27)

Alig várom, hogy kihűljön, olyan szép lett! :)

jo etvagyat!

(cirmicica, 2010.09.26 21:56)

En is sokszor sutok krumplis kenyeret,habar nalunk minden elelmiszer boltban kaphato mert Erdelyben lakok ,de azert sokszor jobban izlik a hazi...

Krumplis kenyér

(Intruder007, 2010.06.10 08:22)

Szia

Igen hallottam valamit, de most már tudom, hogy mi volt.
Nálam nagy a dráma. Adtam egy kicsi kenyeret, a barátom édesanyjának is. Neki is ízlett. Szóval azóta sütök, mind a bolond pék.

Szép napot:

Intruder007

Krumplis kenyér

(Szamóca, 2010.06.09 14:07)

Szia!
Nagyon örülök, hogy ekkora sikered volt a krumplis kenyérrel. Gratulálok hozzá!
Először, mikor elkezdtem olvasni a hozzászólásodat, alaposan megijedtem, hogy valami nem sikerült, aztán hangosan föllélegeztem. Hallottad? :)

Krumplis kenyér

(Intruder007, 2010.06.08 22:02)

Üdv Mindenkinek

Mostanában (4-5 hete) kezdtem el kenyereket sütni, és ami a meglepő hatalmas sikert arattam. 1-2 kivétellel a kenyereim mind sikerültek. Köszönet drága és aranyos nejemnek, és családomnak, akik szókimondók lévén mindig őszintén elmondták véleményüket. Idáig mindig csak azt hallottam, hogy : Hmm, ez igen, ez finom stb.
Szóval hatalmas egoval indultam neki a kísérletezésnek, de mint okos ember szerettem volna mások véleményét is hallani, és látni, ki mit hogyan csinál. Így keveredtem erre a lapra és olvastam el a krumplis kenyér receptjét. Gondoltam ezt én is megcsinálom, kell egy kicsi változatosság.
Hát ráfaragtam! Mint már annyiszor most is hatalmas nyomás rakódott rám. Nincs kenyér a családnak valamit azonnal adni kell a "poronytoknak".
Szem befog, fül bedug, tessék itt van a friss krumplis kenyér. És mit ad a jó ég, hatalmas csendet és jő ízű "nyámmogást". Az összes elfogyott! Életem legjobb kenyerét rittyentettem az asztalra, és holnapra is megkaptam a rendelést. Egy ugyan ilyet követel a család. Tessék, mit lehet ilyenkor tenni, megint süthetek egy kenyeret!
A receptet egy kicsit átalakítottam, de az szinte elhanyagolható. Szóval köszönet az ötletért és mindenkinek ajánlom, próbálja ki, hogy milyen is egy igazi házi krumplis kenyér!
Még egyszer! Köszönet a receptért.

Sok-sok sikert és kísérletezést mindenkinek:

Intruder007

Krumplis kenyér

(Szamóca, 2010.04.19 09:28)

Szia!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült a kenyered!
Köszönöm szépen a többi olvasó nevében is a gázsütőhöz adott tanácsokat!
A tönkölyliszt egyszerűen csak egészségesebb, mint a hagyományos búzaliszt. A cukorbetegeknek vagy a cukorbetegségre hajlamosaknak különösen ajánlott a hagyományos liszt helyett, mert kevésbé hirtelen és kisebb mértékben emeli meg a vércukorszintet. Az íze, felhasználási módja megegyezik a hagyományos lisztével. Ugyanúgy kapható belőle fehér liszt, rétesliszt, teljes kiőrlésű liszt és búzadara is.
A lisztkeverékek összetétele rajta van a csomagoláson. Én nem használom őket, mert általában egy csomó - számomra nem kívánatos - adalékanyagot tartalmaznak. (Ha adalékanyagos műkenyeret akar az ember, minek süt otthon, miért nem vesz egyszerűen boltit?) A lisztkeverékekben általában az állományjavítókon, csomósodásgátlókon, ízfokozókon kívül benne van az élesztő is. Csak folyadékot kell hozzájuk adni.

Krumplis kenyér

(Petra, 2010.04.19 06:33)

Szia!

Ezt is megsütöttem, mint sok mást az oldalról, és nagyon finom lett. Most sütöttem először kenyeret, és gázsütőben:))) Felső rácson kezdtem, mikor megdagadt, és a teteje egy picit megpirult, lejjebb tettem a rácsot...nem égett oda, nem kentem meg semmivel, nem tettem hozzá semmit. Lehet azért sikerült elsőre ilyen fantasztikusan, mert fogalmam sincs hogyan lehet leszúrni:D
Köszönöm a receptet!
És egy kérdésem lenne! Sima fehér búza lisztből készítettem, tönkölybúzát csak bió termékben láttam, de lehet kenyérsütő lisztet és kenyérliszt keverékeket is venni. Mi a különbség, az ezekkel készült kenyér között? (Max az ára, mert 3x drágább a sima lisztnél..)

Krumplis kenyér

(Szamóca, 2010.03.14 12:36)

Nagyon örülök, hogy ízlett. :)

krumplis kenyér

(Ciccus, 2010.03.13 13:04)

megcsináltam és sztem tök jo szia

Forma

(Szamóca, 2010.03.11 08:32)

Szia Márta!
Általában nem formában sütöm a kenyereimet. Kézzel formázok egy cipót, ráteszem a tepsire, és be a sütőbe.

krumplis kenyér

(Márta, 2010.03.08 18:21)

Szia Szamóca!

A kenyérkét formában kell sütni, vagy megáll egy sima tepsiben is?

Márta

Andinak

(Szamóca, 2010.01.03 17:47)

Szia Andi!
Örülök, hogy jól sikerült a kenyér!
Természetesen elég az élesztő felfuttatásához egy deci tej is. (Sőt, akár egy deci langyos víz is!)
Teljesen megértem, hogy nem akarod a finom házitejet kockáztatni és kidobni egy rossz élesztő miatt.

Krumplis kenyér

(Andi, 2010.01.03 17:38)

Szia!
Megsütöttem ma ezt a kenyeret. Tönkölybúzát használtam és amilyen egyszerű volt ez a recept, olyan finom lett. Köszönöm Neked! Picit kockáztattam ugyan, mert este gyúrtam össze, folpackot tettem a tetejére és a hűtőben pihent másnap du. 2-ig, akkor tudtam csak megsütni. Egy kérdésem lenne: jártam már pórul élesztővel, éppen két nappal előtte nem akart felfutni az élesztőm, mikor a szilveszteri sósat készítettem. Akkor csak egy dl tej bánta. Itt viszont fél liter lenne a veszteség, ami akkor dühítő igazán, ha éppen nincs több tej itthon. (Házitejet veszek, ebből nem nagyon lehet betárazni sokat.) Szerinted úgy is jó, ha mondjuk csak 1-2 dl tejben futtatom fel az élesztőt?
Andi

lahatőségtől függ

(George, 2009.10.07 19:40)

Kisalföldbe az a cikk már lefutott

Nórának

(Szamóca, 2009.07.04 20:25)

Én is gyakran csinálok joghurtból jégkrémet a gyerekeknek. Az Ikeában vettem egy műanyag jégkrém-fagyasztó formát pár forintért. Hat "jégkrémtok" van benne és hat pálcika. Csak fel kell önteni joghurttal, aztán betenni a fagyasztóba. (Itt találsz róla egy képet: http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/fagylaltok_-kremek/gyumolcsfagylalt )

Vacsorára ma rongyos kiflit sütöttem és különböző salátákat csináltam. Komolyabb ételre nem vágyik az ember ebben a melegben.

Annyira jó, hogy néha elbeszélgetsz velem. Nagyon örülök neki.
Ha megtartod ezt a számomra örömteli szokásodat, esetleg gyere át ide: http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/dumaparty/beszelgetos-oldal
Ez egy direkt beszélgetős oldal. És annyira örülnék, ha a sok "jó az oldalad"-beírás mellett több igazi beszélgetés lenne ott.

Szamócának

(Nóra, 2009.07.04 20:08)

A hőség nálunk is nagy.Mi szinte egész nap csak iszunk és iszunk.Gyümölcslevest készítettem ebédre,de reggelire Szamócaféle kifli volt és krumplis kenyér házi kefírrel vagy lekvárral.:-)
A jégkrémet joghurtból "csináltam".Beleszúrtam egy kiskanalat és betettem a fagyasztóba.:-)
Így az édesség is viszonylag egészséges.:-))

Bocs, a számlálót nem is tudtam.:-))De ciki..:-))

Nórának

(Szamóca, 2009.07.04 12:53)

Manapság az anyák egy része nem süteményt sütni tanítja a gyerekét, hanem fogyókúráztatja már az óvodás lányát is. És ez sajnos nem vicc és nem túlzás.

Igen, valamikor régen tanultam újságot írni. Persze nagyon más témában. Köze nem volt a főzéshez. De rövid idő alatt beláttam, hogy én nem vagyok az a típusú ember, aki, ha kirúgják az ajtón, bemászik az ablakon egy jó sztoriért.

Tudom, hogy nagyon sokan olvassák ezt az oldalt. Az oldal szerkesztő felületén vannak számlálók, amik mutatják az oldal és az egyes bejegyzések nézettségét.
Az az igazság, hogy én már attól el voltam ámulva, és megtisztelve éreztem magam, amikor napi 20-30 olvasóm volt. A mostani számok pedig egészen elképesztenek.
Nagyon-nagyon örülök, ha ötleteket tudok adni másoknak a receptjeimmel és a fotóimmal.

Nálunk egyébként ma iszonyú hőség van. Úgyhogy a mai legfőbb ételünk a málnafagyi töménytelen mennyiségben. :D

Szamócának

(Nóra, 2009.07.03 23:31)

Szia!
Bocs, hogy ilyen sok idő után írok csak.
Igazad van,valahol érthető,ha nem mindenki süt-főz ekkora intenzitással.:-)
Persze van másik oldala is, azok tartoznak oda , akik nem is akarnak ebből részesülni.Egész egyszerűen kényelemből mondjuk.Már abban az időben is észlelhetőek voltak a különbségek a családok közt,mikor én voltam kollégista.Volt aki csak nézte, mások micsoda süticsodákat visznek.Bár ezeknek az egyszerűbb sütik is különlegességnek hatottak.
Sajnáltam azokat,mindig körbekínáltuk a finomságokat.:-)

Más:
Szóval te írtál anno újságot!:-)
A "jótét lélekről" nem tudok, de nem volt szép dolog tőle.

Azt gondolom , hogy ezt a blog-ot,a receptjeidet nagyon sokan ismerik.Többen, mint gondolhatnád!!!
A tisztelet és a megbecsülés mindenképp a tiéd!
Aki tisztességtelen volt,nos,őt a viselkedése minősíti.

Remélem hozol még sok finom receptet nekünk, olvasóknak!
Számítunk rád!

Nóra