Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KRUMPLIS KIFLI

2012.05.02

Hozzávalók:

50 dkg liszt (vagy 40 dkg liszt + 5 dkg zabkorpa), 15 dkg főtt krumpli áttörve (lehet maradék krumplipüré is), kb. 2,5 dl langyos tej vagy víz, 2 csapott kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, a kiflik tetejére különböző magvak vagy só.

    

p1170217-dd.jpg

    

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben/vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet (és a zabkorpát) egy mély tálba öntjük. Hozzáadjuk a krumplit, a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót. Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A gyúrás közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet/vizet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. (Értelemszerűen, ha a tészta túl kemény, még egy kis langyos tejet/vizet öntsünk hozzá, de ha túl soknak tűnik a 2,5 dl folyadék, nem kell mindet felhasználni. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen változó. Ezért a folyadékadagolást mindig óvatosan kell végezni.)
A tésztát meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát körlappá nyújtunk. A körlapot átlósan nyolc-tíz háromszögforma körcikkre vágjuk. Minden körcikket  föltekerünk a csúcsa felé, és kiflit formálunk belőle.
A megformázott péksüteményeket ezután még fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A péksütiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük langyos vízzel (vagy tejjel), megszórjuk a  magvakkal vagy sóval, és szép aranybarnára sütjük őket.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.