Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KRUMPLIS POGÁCSA - ahogy a cukrászdákban készítik

2008.01.18

A recept eredetije Varga Gábortól, az NLC-ről származik.

Hozzávalók:

40 dkg főtt, áttört krumpli kihűtve, 60 dkg finomliszt, 35 dkg vaj, 4 tojássárgája, 2 mokkáskanál só, 2 mokkáskanál kristálycukor, 1 kocka friss élesztő, 1 tojás villával kissé fölverve a kenéshez.

  

Kép

  

Elkészítés:

A hozzávalókból sima, rugalmas tésztát gyúrunk. (Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsolni a lisztbe. Arra vigyázz, hogy ne szórj az élesztőre közvetlenül se sót, se cukrot.)

A tésztát néhány órára zárható edényben vagy vastag falú nejlonzacskóban hűtőgépbe tesszük.

A pihentetés után a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk (lehetőleg téglalap alakúra), aztán jó sűrűn bekarcolgatjuk egy késsel, majd nagyon vékonyan bekenjük a kenéshez fölvert tojással.

Ezután a tésztát gondolatban osszuk három részre. A tészta bal oldali részét hajtsuk be úgy, hogy a tészta jobb oldali egyharmada szabadon maradjon. Ezt a jobb oldali egyharmadot hajtsuk ezután balra, a már összehajtott tészta tetejére.

Ezután a tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. A tetejét párhuzamos csíkokkal bevágjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Ezután a pogácsákat hagyjuk a tepsiben kb. még negyed órát kelni. Utána bekenjük a tetejüket tojással, és 180-200 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket (15-20 perc).

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

recept

(vadász, 2013.10.07 22:03)

"A tésztát néhány órára zárható edényben vagy vastag falú nejlonzacskóban hűtőgépbe tesszük." Te mennyi időre szoktad? Válaszod előre is köszönöm

Pogácsa

(Szamóca, 2010.05.19 13:23)

Szia Emma!
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült jól a pogácsád.
Szerintem előfordulhat, hogy olyan krumplid volt, ami szárazabb az átlagnál, ezért kicsit kevesebb liszt kellett volna hozzá.
A recept eredeti szerzője hisz abban, hogy minden receptben az összes mennyiséget grammra pontosan lehet és kell megadni, mert úgy lesz jó a végeredmény.
Én azt tapasztalom, hogy az alapanyagok minősége erősen változó. Van, hogy több folyadékot vesznek föl, van hogy kevesebbet. Van, hogy több liszt kell egy kelttésztába, van, hogy kevesebb.
Persze ez sajnos téged nem vigasztal.
Tényleg nagyon sajnálom, hogy száraz lett a pogácsa.

Re: Pogácsa

(Erzsi60, 2012.12.19 19:11)

Nagyon tetszik az oldalad!!! Mostanában fedeztem fel a Szerencsemalac miatt. Törzsvendéged leszek, sok sikert kívánok!
Amiért írok: A krumplis pogácsa receptjénél olvastam a véleményed. Nagyon igazad van, nem lehet grammra, decire mérni, a hozzávalók minőségén múlik, h. kicsit több, v. kevesebb. Ezt üzenem olvasóidnak is. Boldog Karácsonyt és Új Évet Neked és Olvasóidnak!

Pogácsa

(Gyöngyi, 2011.01.29 06:14)

Kedves Szamóca!
Véletlenül keveredtem erre az oldalra.De nagyon örvendek ,hogy" megtaláltalak".
Megsütöttem a pogácsát nagyon finom lett.Isteniek a receptjeid már többet ki nyomtattam és elkészítettem.Mindegyik nagyon finom lett.Köszönöm .

Pogácsa

(Szamóca, 2010.05.19 19:42)

Az az igazság, hogy ezt a receptet nem én találtam ki, ott is van a recept fölött, hogy Varga Gábortól, a desszert.eu tulajdonosától származik. Viszont többször kipróbáltam, és nekem nagyon jól sikerült. Ezért mertem ajánlani nektek.

Pogácsa

(Emma, 2010.05.19 17:21)

Köszönöm Szamóca, nagyon jólesett a válaszod,és hogy ilyen gyorsan válaszoltál.Próbálkozom tovább természetesen a te oldaladról,máshol nincs ilyen egyszerűen és egyértelműen leírva.

pogácsa

(Emma, 2010.05.19 13:14)

Sziasztok!
Tudna nekem valaki tanácsot adni,hogy miért lett száraz?
Mindent a recept szerint csináltam...:(

Krumplis pogácsa

(Szamóca, 2010.03.17 10:36)

Szia!
Nagyon örülök, hogy neked is ízlett.

pogácsáról

(inke, 2010.03.15 18:37)

Szió!
Nagyon nagyon fini lett a pogi!
Köszönöm ezt az isteni receptet!!!!