KRUMPLIS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kis doboz (kb. 1,5 dl) tejföl vagy natúr joghurt, 20-25 dkg áttört főttkrumpli (vagy krumplipüré), 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, só, a pogácsák tetejére egy kissé felvert tojás, reszelt sajt, szezámmag, napraforgómag.
Az élesztőt belemorzsoljuk fél dl langyos vízbe, hozzáadunk egy kiskanál cukrot, és megvárjuk, amíg a tetején vastag, halványbarna hab képződik.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáéadjuk a többi hozzávalót, és az egészből sima tésztát gyúrunk (elég lágy tésztát kapunk).
A pogácsákat előmelegített sütőben kb. 200 fokon addig sütjük, míg az aljuk és tetejük megbarnul.
*** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
A hetvegen elkeszitettem, nagyon finom lett, es nagyon mutatos! Halas koszonet ezert a receptert is!
Pogi
(Petra, 2009.11.04 21:39)Nagyon nagyon finom lett, nekem sajnos nem lett ilyen leveles, de attól függetlenül szépek lettek:) Én maradék krumplipürét használtam fel:)
Krumplis pogi
(Gyöngyi, 2009.04.11 11:32)
A recepted alapján megcsináltam a pogit. Most esszük az első tepsivel. Jó melegen. Nálunk ez a gyakorlat nem bírjuk megvárni míg kihűl és sosem vagyunk betegek :-).
és még vékonyak is tudunk maradni :-D.
De ami a lényeg: én még az életben nem ettem ilyen finom krumplis pogit.
Az kinézete hagy némi kívánnivalót maga után olyan kis lencse formája lett, na de az íze az valami csoda.
Élesztő
(Szamóca, 2009.02.11 09:28)
Nem, nem kell felfuttatni.
Persze csinálhatod úgy is, hogy felfuttatod, de úgy egy másik pogácsát kapsz végeredményként. Meg vagyok győződve róla, hogy úgy is finom lesz. :)
Ha felfuttatósat akarsz készíteni, akkor azt javaslom, hogy a krumplipehelyhez ajánlott tejben futtasd föl az élesztőt. Ne használj plusz folyadékot, mert különben túl lágy lesz a tészta.
Szia Erika!
(Szamóca, 2008.07.29 13:03)
Teljesen igazad van, ha a hajtogatós változatot csinálod meg, akkor a hajtogatáshoz vékonyabbra kell nyújtani a tésztát. Kiegészítettem a receptet, hogy érthetőbb legyen.
Köszönöm, hogy szóltál! :)
Válasz
(Szamóca, 2008.03.17 11:18)
Szia Panka!
Kb. kétszáz fokon sütöm, és addig, amíg a teteje meg nem pirul (kb. 10-15 perc sütőtől függően). Még lágy belül, amikor megsült. Nem szabad keményre sütni, mert akkor kihűlve kőkemény lesz.
(Szombaton is sütöttem belőle egy jókora adagot. Megint pillanatok alatt elfogyott. :) )
Krumplis pogacsa
(Marta Porteleki, 2010.10.06 12:50)