Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KRUMPLIS POGÁCSA

2008.01.18

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kis doboz (kb. 1,5 dl) tejföl vagy natúr joghurt, 20-25 dkg áttört főttkrumpli (vagy krumplipüré), 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, só, a pogácsák tetejére egy kissé felvert tojás, reszelt sajt, szezámmag, napraforgómag.

 

101_0206-ee.jpg

 

Az élesztőt belemorzsoljuk fél dl langyos vízbe, hozzáadunk egy kiskanál cukrot, és megvárjuk, amíg a tetején vastag, halványbarna hab képződik.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáéadjuk a többi hozzávalót, és az egészből sima tésztát gyúrunk (elég lágy tésztát kapunk).

A tésztát alaposan belisztezett deszkán fél centi vasragra és téglalap alakúra nyújtjuk. Balról jobbra, jobbról balra, fentről lefelé és lentről felfelé középre hajtjuk.*** Konyharuhával letakarjuk, és negyed óráig pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük, ezután újra kinyújtjuk a tésztát, most már kb. 2 centi vastagságúra, a tetejét éles késsel berácsozzuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint sajttal, szezámmaggal, aztán egyenlő nagyságú (kb. 5 cm oldalhosszúságú) hasábokra vágjuk.


A pogácsákat előmelegített sütőben kb. 200 fokon addig sütjük, míg az aljuk és tetejük megbarnul.

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Krumplis pogacsa

(Marta Porteleki, 2010.10.06 12:50)

A hetvegen elkeszitettem, nagyon finom lett, es nagyon mutatos! Halas koszonet ezert a receptert is!

Petrának

(Szamóca, 2009.11.05 09:50)

Szia Petra!
Nagyon örülök, hogy neked is ízlett.

Pogi

(Petra, 2009.11.04 21:39)

Nagyon nagyon finom lett, nekem sajnos nem lett ilyen leveles, de attól függetlenül szépek lettek:) Én maradék krumplipürét használtam fel:)

Pogácsa

(Szamóca, 2009.04.11 12:06)

Szia Gyöngyi!
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett. :)))

Krumplis pogi

(Gyöngyi, 2009.04.11 11:32)

A recepted alapján megcsináltam a pogit. Most esszük az első tepsivel. Jó melegen. Nálunk ez a gyakorlat nem bírjuk megvárni míg kihűl és sosem vagyunk betegek :-).
és még vékonyak is tudunk maradni :-D.
De ami a lényeg: én még az életben nem ettem ilyen finom krumplis pogit.
Az kinézete hagy némi kívánnivalót maga után olyan kis lencse formája lett, na de az íze az valami csoda.

Élesztő

(Szamóca, 2009.02.11 09:28)

Nem, nem kell felfuttatni.
Persze csinálhatod úgy is, hogy felfuttatod, de úgy egy másik pogácsát kapsz végeredményként. Meg vagyok győződve róla, hogy úgy is finom lesz. :)
Ha felfuttatósat akarsz készíteni, akkor azt javaslom, hogy a krumplipehelyhez ajánlott tejben futtasd föl az élesztőt. Ne használj plusz folyadékot, mert különben túl lágy lesz a tészta.

Krumplis pogácsa

(Tájfun, 2009.02.10 23:34)

Az élesztőt nem kell felfuttatni?

Szia Erika!

(Szamóca, 2008.07.29 13:03)

Teljesen igazad van, ha a hajtogatós változatot csinálod meg, akkor a hajtogatáshoz vékonyabbra kell nyújtani a tésztát. Kiegészítettem a receptet, hogy érthetőbb legyen.
Köszönöm, hogy szóltál! :)

erika@ekikft.hu

(erika, 2008.07.29 12:53)

milyen vastagságúra nyújtsam?

Válasz

(Szamóca, 2008.03.17 11:18)

Szia Panka!

Kb. kétszáz fokon sütöm, és addig, amíg a teteje meg nem pirul (kb. 10-15 perc sütőtől függően). Még lágy belül, amikor megsült. Nem szabad keményre sütni, mert akkor kihűlve kőkemény lesz.
(Szombaton is sütöttem belőle egy jókora adagot. Megint pillanatok alatt elfogyott. :) )

Szamóca

(Panka, 2008.03.16 22:19)

Milyen hőfokon és meddig sütöd?

szia

(gergő, 2008.02.08 09:41)

küldhetnél belőle :)