Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KRUMPLIS SAJTOS POGÁCSA

2008.01.18
Az ötletet hálásan köszönöm Tulipáncsokornak! 

Hozzávalók:

50 dkg áttört főtt krumpli (vagy maradék krumplipüré, vagy krumplipehelyből készült püré), 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 50 dkg liszt, 25 dkg puha vaj, 1 evőkanál só, 20 dkg reszelt (füstölt) sajt. A pogácsák tetejére: egy villával felvert tojás, díszítésnek magvak vagy reszelt sajt.

     

p1100709-dd.jpg

     

Elkészítés:

Az áttört krumpliba belemorzsoljuk az élesztőt (jól morzsoljuk össze apróra!), aztán összekeverjük a puha vajjal, a tojással, a tejföllel és a sóval. Az így kapott keverékhez hozzáadjuk a lisztet, és sima, puha tésztát gyúrunk. (Lágy, de nem folyós tésztát kell kapnunk. Csak addig kell gyúrni, amíg a tészta összeáll.)

A tésztát fél óráig letakarva kelesztjük. Ezután téglalap alakúra nyújtjuk és egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal (a sajtot egy kicsit nyomkodjuk bele a tésztába). Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, feltekerjük.

A tekercset ismét téglalappá nyújtjuk (kb. másfél centi vastagságúra), pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, napraforgómaggal, és előmelegített 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

  

Tipp:

A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát újra összegyúrtam, kinyújtottam, és újra föltekertem, négyzet alakúra nyújtottam, de aztán nem szaggattam ki pogácsaszaggatóval, hanem tojással megkentem és sajttal megszórtam a tetejét, éles késsel hosszú rudakra vágtam és úgy sütöttem meg.

 

p1080317-dd.jpg


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Feltekerős módszer

(Szamóca, 2010.02.07 11:02)

Szia Kati!
Nagyon szépen köszönöm az információt a magam és az olvasók nevében is.
Biztosan az lenne az igazi, ha az ember ki tudná nyomozni az eredeti forrásokat, de erre én nem vállalkozom. Ezért annak köszönöm meg az általam átvett recepteket, ötleteket, akinél én először láttam, olvastam őket.

feltekerős módszer

(Ficzere Kati, 2010.02.07 10:16)

Nagyon finom lehet, de ez a módszer Horváth Ilona klasszikus szakácskönyvében is benne van. Ha már hitelesség... (Az NLC fórumán is T.csokornak tulajdonítjátok ezt az elkészítési módot. Nem ő találta ki.)
Egyébként sokat sütök az oldaladról, kedvenceim a torták. Ügyes vagy!

Szia Mária!

(Szamóca, 2009.03.06 10:46)

Egészségetekre!
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett. :)))

krumplis pogácsa

(mária, 2009.03.05 18:23)

nagyon finom sikerült nagyon izlet a családnak